Haber/Didar DEMİRCİ

Gaziemir’de bulunan eski kurşun fabrikası arazisindeki nükleer atıklar her geçen gün tehlike saçmaya devam ederken, alanın temizliğiyle ilgili siyasi polemikler sürüyor. Son olarak AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, tartışmaları alevlendirecek bir takım iddialar öne sürmüştü. AKP’li Vekil Kaya, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın çevrecilerle birlikte kurşun fabrikası arazisi üzerinde başlattığı duran adam eylemlerini hatırlatarak, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Çevre Mühendisleri Odasının 2007 yılında kurşun fabrikası arazisine nükleer atık bırakan firma ile maddi manevi ilişkiler içinde olduğunu iddia etmişti. Söz konusu iddialar üzerine Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda 9 Eylül Gazetesi muhabirinin sorularını yanıtladı.

PARA CEZASI ÇÖZÜM DEĞİL

AKP’li Vekil Kaya, açıklamalarında alana nükleer atık bırakan firmaya Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük cezasının kesileceğini belirtmişti. Söz konusu açıklama üzerine Arda, alanın temizlenmesiyle ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla mücadelelerini sürdüklerini, bu konuda kamuoyu yaratmayı başardıklarının çizerek, “Oradaki nükleer atık 2007 yılında tespit edilmiş. Öncesini bilmiyoruz. Tespit eden devletin kurumu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu. Ama o günden bu güne oranın temizlenmesi için hiçbir adım atılmadı. Hatta Nükleer Düzenleme Kurulu’nun son bir açıklaması var: Mülkiyetle ilgili problemler var, bir şey yapamıyoruz diye. Devletin bu işe el atması gerekiyor” dedi. Para cezasının ise çözüm olmadığına vurgu yapan Arda, “Buranın temizlenmesi gerekiyor ve bunun için adım atılması gerekiyor. Para cezasıyla olacak bir iş değil” sözlerini kaydetti.

‘İLÇEMİZİN SORUNLARI İKTİDAR KAYNAKLI’

Kaya’nın iddialarına karşılık Arda, sözlerini şu şekilde devam ettirdi:

“Mahmut Atilla Kaya, oranın temizlenmesiyle ilgili mücadele versin önce. Birilerine suçu atacağına temizlemekle ilgili ne yapmışlar. Boş versinler, kim geçmişte ne dediyse hiç birinin önemi yok. Hepsinin üzerine bir sünger çeksin Mahmut Atilla Kaya… İktidarın vekili olarak, o alanın temizlenmesiyle ilgili şu anda ne yapıyor? Hesap verecek olan adam hesap sormaya kalkıyor. Biz şaşırdık! Türkiye’yi kim yönetiyor? Ben mi yönetiyorum, Tunç Soyer mi yönetiyor? Türkiye’yi yöneten Çevre Şehircilik Bakanlığı, devletin diğer kamu kurumları neyse onları temsilen konuşuyor Mahmut Atilla Kaya. Mahmut Atilla Kaya hesap verecek durumda, hesap soracak değil. Hesap vermesi için de orayı temizleyip çıksın halkın karşısına desin ki biz temizledik. Ben de kendisini alkışlayayım. İlçemizin sorunları iktidar kaynaklı sorunlar bunların çözümüyle ilgili adım atsınlar. Hedef saptırmasınlar, hiç suyu da bulandırmasınlar. Artık herkes her şeyi biliyor, görüyor, siyaseten verilen mesajlar kimseyi tatmin etmiyor.”

KONU ULUSLARASI ALANA TAŞINIYOR!

Alanın temizlenmesi sonucunda hayat geçirmeyi planladığı projesini de hatırlatan Başkan Arda, “Benim önerim bu alanın temizlenip yerine nükleer temalı bir park yapılması. Ama tabi öncelikle temizlenmesi gerekiyor. Bu konuda benim eylemlerimden sonra bir komisyon kurduk. En son Gaziemir Belediyesi olarak ben hem Çevre Şehircilik Bakanlığı’na hem Nükleer Düzenleme Kuruluna 3 değişik kamu kurumuna resmi yazılar yazdım. Onların cevabını bekliyorum. Ne cevap vereceklerini merakla bekliyorum. Bu işi ben uluslararası kamuoyuna taşımaya da kararlıyım. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.