İzmir’de Ege Ekonomik Forum’unda konuşan Başbakan Yıldırım, ekonomideki kötü gidişe rağmen 2018 için umutlu konuştu. Yıldırım, 2018 yılının 2017’den daha iyi olacağını savundu.

Haber / Umut KARAKOYUN

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın (EGEV) öncülüğü ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen Ege Ekonomik Forum, iş dünyasını aynı çatı altında buluşturdu. Swissotel’de düzenlenen ve iki gün süren forumun dünkü konukları arasında Başbakan Binali Yıldırım da vardı. Küresel, ulusal ve bölgesel boyutta ekonomi, sanayi, tarım, enerji, lojistik ve geleceğin kentleri konularının ele alındığı toplantıda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ekonomik göstergelere rağmen 2018 için umutlu konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan Ekonomi Bakanı Dimitri Papadimitriou, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklığlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milletvekilleri, yurt içi ve yurt dışından iş dünyasının temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Yıldırım; “2017’nin sonuna yaklaşıyoruz. Küresel ekonomi toparlanmaya başlıyor. 2008’de başlayan küresel ekonomide iyileşme var. Dikkat etmemiz gereken hususlar olduğunu söylemek isterim” dedi.

AB İLE MÜZAKERE SÜRECİ

Yıldırım, AB ile müzakerelere de değinirken şunları söyledi: “Müzakerelerin tekrar başlaması konusunda karar onlarındır. Yunanistan en başından beri Türkiye’nin içinde bulunacağı bir AB istemektedir. Bunu biliyoruz. Türkiye konumu bu yaşananlara rağmen nerededir? Gideceği yol nedir? Bu krizler ortasında 2017 yılında Türkiye’nin önünü açacak önemli kararlar aldık. Bunlar 8 Aralık kararlarıdır. ABD seçimlerinin ardından döviz dalgalanmasının yaşandığı günlere rastlıyor. Kobi, iş alemi yaklaşık olarak 230 milyar liralık kredi kullanım hacmine ulaştı. 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye o çeyrekte yüzde 4 küçüldü. Yüzde 5.1 büyümeye geçen bir Türkiye’den bahsediyoruz. Bu kadar keskin bir değişim dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Bunlar zamanında alınan cesur kararların sonucudur. Siyasi refah hep ekonomik istikrarın olduğu ülkelerde oluyor. Güven ve istikrar varsa orada gelişme, kalkınma büyüme var. 90 ile 2000 arasında dünyada sorun yok. Kriz de yok. Bütün dünyada büyüme var. Türkiye’de durum ne? Yüzde 3 ancak büyüyebilmişiz” diye konuştu.

KAVGALAR KALKIYOR

İş dünyasına önemli mesajlar veren Yıldırım, orta vadeli planlarını kısa bir süre önce açıkladıklarını hatırlattı. Türkiye’nin 2018’inin, 2017’sinden daha iyi olacağını savunan Yıldırım, enflasyonun tek haneli olmaya devam edeceğini ve büyüme hedefinin en az yüzde 5,5 olacağını kaydetti. Başbakan Yıldırım; “Bu yılın üçüncü çeyrek büyümesi çift haneli olursa hiç şaşırmayın. Yıl sonu büyüme 7 olursa yine şaşırmayın. Türkiye olarak iş dünyamızın önünü açacak güvence sağlayacak bir toplumsal sözleşmeye imza attık. Birincisi demokrasi sözüdür. Milletimiz 15 Temmuz’da bunun ötesine geçmiş ve demokrasi yemini yapmıştır. İkincisi istiklal sözüdür. Getirilen yeni hükümet sisteminde sürekli iktidar sürekli istikrar formülü geçerlidir. Kim hükümet kuracak meselesi artık bitiyor. Vatandaş kimin ülkeyi 5 yıllık yöneteceğine karar veriyor. Vesayetler, kapı arkasında kavgalar ortadan kalkıyor. Demokrasi ve istiklal konusundaki bu mutabakat iş dünyası için en büyük gelecek güvencesidir. Türkiye hız kesemeden reformları gerçekleştirmeye devam edecektir” dedi.