İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes ilçelerine yayılan orman yangını üç gündür devam ediyor.

Belediye ekiplerinin, Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin ve bölge haklının yangını söndürme mücadelesi sürüyor.

İki gündür yangın bölgesinde olan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan söndürme çalışmalarını bizzat takip ediyor.

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile birlikte sabahın erken saatlerine kadar yangın bölgesinde olan Murat Bakan, yangın söndürme çalışmalarıyla ilgili detayları ve ihmalleri anlattı.

‘Amirimden talimat almadım’

İhmalleri tek tek sıralayan CHP’li Murat Bakan, “İzmir’in akciğeri diyebileceğimiz, 100-150 yıllık çam ağaçlarının olduğu çok büyük bir bölge üç gündür yanıyor. Yaklaşık bin hektarlık alanın yandığını tahmin ediyoruz. Çalışmalarda çok büyük bir koordinasyon eksikliği var. Bakan Bey helikoptere binip havadan bakıyor ama aşağıdaki koordinasyonsuzluktan haberi yok. Çeşitli kentlerden gelen araçlar var, yol bilmiyor iz bilmiyor, nereye nasıl gideceklerini ne yapacaklarını köylüye soruyorlar. Arazöz yangının yanında su sıkmıyor, vatandaş ‘neden sıkmıyorsun’ diyor, ‘amirimden talimat almadım’ diyor… Mazotları yok, mazot takviyesi yapabilecekleri tanker yok, araçlar yangın bölgesini terk edip taa Gaziemir’e mazot almaya gidiyor. Diğer kentlerden gelen ekiplerin yemeği yok… Koordinasyon hiç yok! Tüm bunları sabaha kadar bizzat yaşayarak gördük” diye konuştu.

‘Bakanlık kamuoyunu yanıltıyor’

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaların yanıltıcı olduğunu söyleyen Murat Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kirazlı’da bir kontrol noktası kurmuşlar, aşağıdaki yangın bölgesini kontrol etmeye çalışıyorlar. Bakan Bey gece helikoptere binip keşif yapıyor. Sonra da çıkıp, ‘Daha kötü bir tablo beklerken daha iyi bir tablo gördük. Sabah saatlerinde çok hızlı müdahale edeceğiz, yarın öğleden önce kontrol altına almayı umut ediyoruz’ diyor. Bir kere yangın alttan yayılıyor! Çam ağaçlarının altında çamın ince kurumuş yaprakları var ve bu yangının alttan yayılmasına neden oluyor. Bunu yukarıda baktığınızda görmüyorsunuz, alanda görüyorsunuz. Bakan Bey helikopter sayısı veriyor ama biz havada söylediği sayıda helikopter göremiyoruz. Uçaklar zaten yok! Eskiden askeri birliklerden de yardım istenirdi, biz alanda askeri ekip de göremiyoruz. Yanan alan ise söylediğinden çok daha fazla! Bakanlık yaptığı her açıklamada kamuoyunu yanıltıyor. Köylümüzün yanındayız, çalışmaları yerinde takip ediyor yaşananlara bizzat tanık oluyoruz. Dün Çatalca Köyü’nün bağı bahçesi yandı, yangın evlere kadar geldi. Eğer dün tek bir uçak dahi olsaydı Çatalca köyünün zeytinlikleri yanmayacaktı, o bölgede soğutma yapmadılar. Efemçukuru gibi bir bölgede bağ bahçe kalmadı. İnanılmaz bir zarar var. İnanılmaz bir koordinasyonsuzluk var! İzmir’in çiçekler açan dağları cayır cayır yanıyor!”