MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli TBMM’deki grup toplansında partililere seslendi. Bahçeli’nin gündeminde ABD seçimleri vardı.

Bahçeli’nin konuşmasından satır başları:

* ABD Başkanlık seçimi 3 Kasım’da yapılmış, her ne kadar Trump itirazlarını seslendirse de Joe Biden 46’nci başkan olarak seçilmiştir. Bu durum demokratik çarkın doğal bir sonucudur.

KİMİN BAŞKAN OLDUĞU ABD’NİN MESELESİDİR

* MHP, ABD Başkanlık seçimini yakından takip etmiş, analiz ve değerlendirmeleri yapmıştır. Hiç kuşku yok ki, Amerikalı seçmenlerin takdir ve tercihine saygı duymakla birlikte başkan adayları arasında taraf tutacak, tercih yapacak köhne bir anlayışa hiçbir zaman kapılmadık, böylesi bir basitliği aklımızın ucuna dahi getirmedik.

* Kimin başkan olup olmadığı öncelikle ABD'lilerin kendi iç meselesidir. Bizim baktığımız yer Türkiye'dir, bastığımız yer Başkent Ankara'dır, dünyayı kavrayıp okuduğumuz dil ağzımızdaki ana sütümüz Türkçe'dir.

* Ülkemizin hak ve çıkarları hangi isim ve istikameti gösteriyorsa, seçilen başkan ve zihniyetinin uygulayacağı politikaların çerçevesi neyi içeriyorsa onunla ilgilenir, ona kafa yorarız.

* Devletlerarası münasebetlerde duygusallık aklın önüne geçerse ikili ve çok taraflı diyaloglar barış, denge ve istikrar kulvarından tehlikeli şekilde savrulacaktır.

* Bizim için önemli olan ABD'nin uygulayacağı politikaların muhtevası, bunun da ülkemize, bölgemize ve uluslararası ilişkilere yansıma düzeyleridir.

* Kaldı ki, biz ne Biden şakşakçıyız, ne Trump sevdalısıyız, ne filin hortumundan tutuyoruz ne de eşeğe binmek için sıra bekliyoruz, hamd olsun Türk oğlu Türk olarak cihanı kavrıyoruz.

TEDBİRLİ KUŞKULU BİR BEKLEYİŞ İÇİNDEYİZ

* Belki de ABD’de etnik kutuplaşma hakim olacak, eyaletler bazında ayrışma olabilecektir. Yeni ABD Başkanı’nın dış politika ve ulusal güvenlik konularında izleyeceği politika daha iyi anlaşılacaktır.

* Başkan Biden’ın Türkiye ile ilişkileri koltuğuna oturur oturmaz nasıl ele alacağını zaman gösterecektir. Tedbirli ve kuşkulu bir bekleyişin içinde olduğumuz bilinmelidir. Türkiye’ye şaşı bakışı iyimserliğimizin önüne set çekmektedir.

* Çok kutupluluk dünyanın stratejik tasarımına egemenlik kurmuştur. Bu düzen ABD’nin tek kutup iddiasıyla ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, ülkemizde de pek çok kesim bu yeni anlayışı benimsemiştir.

* Ancak Türkiye bugünkü haliyle, kendi sorunlarını ihmal etmeden uluslararası alanda söz sahibi olmaya hedeflenmiştir. Ekonomik, siyasi ve diplomatik sorunların temeli de budur. Uyanan devin ayağına pranga vurmak dünyanın tersinden dönemsini istemek kadar ahmaklıktır.

“BİZİM ABD’DEN BEKLENTİMİZ…”

* Türkiye’yi dikkate almadan yapılan hesaplar buruşturulup atılmaya mecburdur. Türkiye her yerdedir, adaletin yanındadır, insaniyetin yanındadır. Hakkımızı hiç kimseye yedirmeyeceğiz, onurumuza düşkün bir millet olarak milli bekamızla oynatmayacağız.

* Bizim ABD’den beklentimiz Türkiye’yi küçük görmemesidir. Küçük görme yanlışına düşmemesidir. Şayet dost isek buna göre davranılmalıdır. Yok adı konulmamış, ilanı yapılmamış düşman kamplara ayrılmışsak bunu da bilmeliyiz. Bizim duruşumuz merttir. Sahnenin önünde kucaklayıp arkada kurşun atmak namerdin özelliğidir. Türk milleti hiç bir zaman namerde eyvallah etmemiş, muhtaç düşmemiştir. Neysek oyuz, göründüğümüz gibi oluruz.