Basında Sansürün Kaldırılışının 109’ncu yılı nedeniyle yazılı açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, “24 Temmuz’u çok uzun zamandır bayram olarak kutlamıyoruz. Bugün aynı zamanda Cumhuriyet gazetesindeki arkadaşlarımızın duruşması başlıyor.
Haksız, hukuksuz olarak aylardır tutuklular. Mahkemeden adaletli bir karar çıkıp arkadaşlarımız serbest kaldığında; 24 Temmuz meslektaşlarımız için aileleri için kısmi de olsa bir bayram olacak” dedi.


Yıllarca FETÖ’ye karşı mücadele etmiş, yazılarında, kitaplarında FETÖ’nün tehlikeli yapılanmasına dikkat çekmiş isimlerin bugün FETÖ nedeniyle tutuklu olmalarının “trajikomik” olduğunu belirten Atila Sertel, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ADALET YALNIZCA ADALET”

“FETÖ ile içli dışlı olanlar, kol kola fotoğraf çektirenler, damatlar dışarıda ancak FETÖ’ye karşı mücadele eden gazeteciler cezaevinde! Neresinden bakarsanız bakın, neresinden tutarsanız tutun bu dava elinizde kalır. Geçmişte hep beraber takip ettiğimiz Ergenekon Davası gibi bu dava da şimdiden çökmüştür. 150’den fazla gazetecinin tutuklu olduğu bir ülkede, hiçbir yabancıya ‘bu ülkede basın özgürlüğü var’ diyemezsiniz. Bu dönemde yaşananları görseydi Abdülhamit dahi hayret ederdi. Türk basını, 1908 öncesinde olduğu gibi yine bir ‘istibdat’ (baskı dönemi) ile karşı karşıya. Günümüzde resmi adıyla sansür memurları yok ancak o memurların dahi yapmadığını yapan kendi kendine otosansür uygulayan yandaş gazeteciler var. Muhalif basının üzerine gönderilen vergi memurları var. Uydurma iddiaları delil kabul eden mahkemeler var. Günümüzde gazetecilere karşı her türlü baskı, tehdit, yıldırma, tutuklama var olmayan tek şey ise adalet. Ve biz yalnızca adalet istiyoruz. AKP iktidarı tarafından uygulanan sistematik sansürün kaldırılması yönünde verdiğimiz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Turhan Günay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve tutuklu diğer gazetecilerin 24 Temmuz Gazeteciler Günü’nü kutluyor, yeniden bayram yapacağımız özgür günlerin bir an önce gelmesini diliyorum.”
Yaptığı açıklamada 24 Temmuz’un aynı zamanda Lozan Zaferi’nin 94’ncü yılı olduğunu anımsatan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir. Kimse başarısızlık gibi göstermeye çalışmasın. Lozan tam bağımsız Türkiye’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İsmet İnönü’yü ve Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum” diye konuştu.