AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer'in 100 günlük icraatlarını değerlendirdi. Sürekli, "Büyükşehir Belediyesi'nin icraatlarına baktığımızda Seferihisar'da yaptığı gibi çiçek, böcek, aşk böyle geçti hamdolsun. Seferihisar'da 10 yılı böyle geçti. İzmir'de de 100 gün böyle geçti. Aşka saygımız elbette sonsuz. Bizler de yaşadığımız şehre aşığız. Ancak verdiği mesajlarla, kentimizin bağını kuramadık" dedi.

Yerel seçimlerin ardından göreve atanan Ak Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ilk 100 günlük icraatlarını değerlendirdi. Sürekli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, İzmir gündeme geldiğinde vurguladığı iki konu var. Su ve koku. Bizlere 'Bunları anlatın' diyor. 'Suyu İzmir'e biz getirdik' diyor. Bu da tartışmalara neden oluyor. Ancak bu çok doğru bir tespit. Yıl 2007, İzmir'de kuraklık vardı. Arsenikli su tartışmalarının başladığı dönemi yaşıyoruz. İzmir'in mevcut kaynaklarının yetersiz olduğu tartışılıyordu. Bunun üzerine harekete geçildi. DSİ Gördes Barajı'nı yapmaya karar verdi. İzmir'in tükenen suyuna çare bulmak üzere ve 2010 yılında Gördes Barajı bitti. Arsenikli suyun olduğu Akyazı ve Göksu kuyularından çıkan suyun arıtıldığı bölgeye Gördes Barajı'ndaki su verildi ve su sağlıklı hale getirildi. Şu anda DSİ kanadında her şey bitti. Büyükşehir Belediyesi de isale hattını bitirdi, test aşamaları tamamlandı. Artık hiçbir zaman İzmir'in su sıkıntısı olmayacak. İzmir'in su sorununu hükümetimiz çözdü" dedi.

'İzmir'i koku probleminden kurtarın'

İzmir'in ikinci önemli konusunun da koku olduğunu öne süren Sürekli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir'de koku problemi var. Biz şehrimizin bu şekilde anılmasını istemiyoruz. Kışın aşırı yağmur yağdığı zaman kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesinin aynı yerde olmasından dolayı körfeze de kanalizasyon verilmesi sebebiyle, İzmir'de koku problemi var. İzmir'de yazın kuruyan derelerden dolayı koku problemi var. Büyük Kanal Projesi'nin 4'üncü fazının yapılmamasından dolayı koku problemi var. İlk 100 günde bununla ilgili tek şey de duymadık. İzmir'i koku probleminden kurtarın. İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor? Koku kabusu devam ediyor. Tatile rağmen ana artellerde, ana caddelerde trafik çilesi sürüyor. Bu konularda 100 günde Sayın Başkan'ın değerlendirmesini duymadık. Sadece şunu duyduk. 100 gün 1100 gün gibi geçti ama İzmir'e bir şey yapmadı ki."

'Aile birliğini sarsacak hamleler geldi'

Tunç Soyer'i Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde olduğu gibi yeni görevinde de yakından izlediklerini vurgulayan Kerem Ali Sürekli, Soyer'in LGBT- İ'nin onur yürüyüşüne verdiği desteği anımsatarak, "Sayın Tunç Soyer'in icraatlarına baktığımızda, 100 gün Seferihisar'da yaptığı gibi çiçek, böcek, aşk böyle geçti hamdolsun. Seferihisar'da 10 yılı böyle geçti. İzmir'de de 100 gün böyle geçti. Aşka saygımız elbette sonsuz. Bizler de yaşadığımız şehre aşığız. Ancak verdiği mesajlarla, kentimizin bağını kuramadık. Buna karşılık aile birliğini sarsacak hamleler geldi. Toplum düzenini, aile birliğini zedeleyecek icraatları desteklemek, düzenlemek kabul edilemez. Özgürlüklere saygı gibi gösterilen ancak bütünleyici değerleri yok sayan bu sözlerin İzmir'de de yer bulacağına inanmıyoruz" dedi.

'Ne oldu altyapı yatırımları?'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Karataş Semti'nde belediyeye ait olan ve geçmişte misafirhane olarak kullanılan 'Şato' adlı binayı başkanlık konutuna çevirmesini eleştirerek, şöyle dedi:

"Bugüne kadar seçilmiş hiçbir İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı öyle bir konutta yaşamadı. Sayın Soyer, zamanında yaşıyoruz. Sayın Soyer bununla kendisini çürütmüştür. Seçimden önce 'İzmir'i anfi tiyatroya benzetiyoruz. İzmir'deki pastadan arka sıradakiler pay alamıyor' diyordu. Ama gitti kendisi şato olarak bilinen yeri kendisine konut olarak tahsis etti. Aşk, bisiklet, fayton, şato, Kültürpark, üretici pazarları derken 100 günü geride bıraktı. Ne oldu alt yapı yatırımları? Bununla ilgili bir ışık da göremiyoruz. Kronik sorunların giderilmesi adına bir girişim görmüyoruz. İzmir, alt yapı sorunları, trafik gibi çöp dağlarıyla boğuşuyor. 'İlk 100 günde yapacağım' dediği Basmane 9 Eylül Meydanı'ndaki alt geçit çalışmasıyla ilgili bir adım gördünüz mü? Karşıyaka İskele'deki alt geçitle ilgili bir şey duydunuz mu? Şimdi İzmir'deki kronik sorunlara çözüm üretme zamanı. Belki de perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Biz kendisinin Seferihisar'daki 10 yılını yakından takip ettik. Sakin kent oldu, çarpık kent. Biz kendisinin yoğurt yiyişini biliyorduk. Tartışmalı şeylerin reklamla şişirildiğini gördük. Şimdi aynı şeylerin İzmir'in başına gelmesinden endişeleniyoruz" dedi.

'İndirimler yeterli değil'

AKP'li Sürekli, suya yapıldığı söylenen yüzde 10'luk indirimin yüzde 3 oranında olduğunu ileri sürerek, "Suda yüzde 10 indirim yapılmadı, indirim yüzde 3'tür. Bir aldatmacayla İzmirliler kandırılıyor. Evet indirim yaptılar ama yeterli değil. Ulaşımda indirim yapıldı. Şu anda bizim önergelerimiz dikkate alınmadı. Bunlar da alınsaydı daha faydalı olurdu. Biz izlemeye devam edeceğiz yapıcı tavrımızı sürdüreceğiz. Önemli şeylerde, İzmirlilerin yararına olan konularda taşın altına elimizi koyacağız. İzmir ile ilgili her şeye varız. İcraatları takip etmek gündemde. Bizler de tabii ki Ankara'ya gideriz. Yatırımları takip ederiz. Ankara programı yaparız. Ne gerekiyorsa yaparız. Bu dönemde mazeretlere izin vermeyeceğiz. Geçmiş dönemde de vermedik ama algı operasyonlarıyla bunları yönettiler. Artık buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Sürekli, Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanma yetkisi almasına yönelik soruyu da  "Tunç Soyer, Seferihisar'ı 20 milyon TL borçla aldı, 150 milyon TL ile bitirdi. Maaşlar ödenemedi. İzmir için endişeleniyoruz, kredi nereye kullanılacak hakikaten endişeliyiz" dedi. (DHA)