Depremde zarar gören İl Emniyet Müdürlüğü'nün Ege Üniversitesi'ne ait Konak'taki AKM binasına taşınacağı iddiasına önce tiyatro sanatçıları sonra da akademisyenler tepki göstererek taşınmaya karşı çıktı. İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Halkapınar'da kendilerine tahsis edilen alanda 90 bin metrekare büyüklüğünde ve 6 katlı kampüs tarzında bir bina için çalışmaların başladığını fakat inşaatın bitmesinin bir kaç yılı bulabileceğini açıkladı.

ÖNERGE VERİLDİ

AKM'nin durumuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel konuyu Meclis'e taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na 7 maddelik soru önergesi verdiğini söyleyen Sertel, “İzmir'de önemli tiyatro gösterilerinin oynandığı, devasa sergi alanıyla adeta sanat mabedi olan ve halk arasında 'Konak AKM' olarak bilinen Atatürk Kültür Merkezi'nin İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği yönündeki iddialar basına da yansıdı. Biz de bu iddiaların doğru olup olmadığını öğrenmek için önergemizi sunduk” dedi. Murat ERVİN

SOYER'DEN ÇIKIŞ

AKM'nin inşası sırasında maddi destek sağlayan kurumlardan olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden de AKM'nin İl Emniyet Müdürlüğü binası olmasına itiraz geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer söz konusu iddialarla ilgili İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'den randevu alıp görüşeceğini açıkladı.

BİNAMIZI YAPACAĞIZ

İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, geçen yıl yaşanan İzmir depreminin ardından Emniyet Müdürlüğü binasının zarar gördüğünü ve taşınmasının gündeme geldiğini söyledi. Şahne, “Kısmet olursa önümüzdeki yıl temelini atacağız ve İzmir'e büyük bir eser kazandıracağız. Toplam 90 bin metrekarelik bir alanda 6 katlı bir kampüs şeklinde inşa edilecek” diye konuştu.

Kutu 3
SUNULAN ÖNERGE
1- Konak’ta bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nin İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne tahsis edileceği doğru mudur?
2- İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Konak AKM’nin kendilerine tahsisi için bir girişimde bulunmuş mudur?
3- İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nde alan yetersizliğinden dolayı taşınma planları yapıldığı ve bu yönde de kent genelinde 6 yer tespit edildiği doğru mudur?
4- Günümüz itibarıyla İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nde taşınmak için yeni bir bina bulunmuş mudur? Bulunduysa bu bina nerededir ve ne zaman taşınılacaktır?
5- Emniyet Müdürlüğü'ne arsa tahsis edildiği halde bütçe bulunamadığı için yeni bina yapılamadığı doğru mudur?
6- Taşınılması halinde AKM ne kadar bir süre için Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılacaktır? Buradan ayrılırken içeride sanat faaliyetlerini engelleyici şekilde gerçekleştirilen değişiklikler tekrar eski haline getirilecek midir?
7- Fikir ve Sanat Eserleri'nin korunmasına yönelik kanunda Mimari yapılardaki değişiklikler veya farklı kullanım koşullarından dolayı proje mimarından (vefat etmişse mirasçılarından) izin alma zorunluluğu vardır. AKM için proje mimarı veya mirasçılarından böyle bir izin alınmış mıdır?

Sertel, öte yandan iki farklı konuyu daha gündeme getirdi. BOTAŞ'taki adaletsiz çalışma düzenini eleştiren Sertel, şirketteki üst düzey yöneticilerin maaşlarını artırmak için ödül yönergesini kendi lehlerine çevirip, maddi olarak kazanç sağladığını söyledi. Türkiye ile Sudan arasında imzalanan Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma'nın da başlamadan rafa kaldırıldığını ifade eden Sertel, 'Tarm Bakanlığı'na neden projenin başlamadığını soruyorum” diye konuştu.