Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, mayıs ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre geçen 1 ayda 4 ilde eylem yasağı kararı alınırken basın açıklaması gibi 56 etkinliğe polis müdahale etti.

219 KİŞİYE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Mayıs ayında 219 işkence ve kötü muamele olayı yaşandı. 3’ü çocuk -en az- 38 kişi gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, suç duyurusunda bulundu, insan hakları örgütlerine başvurdu. Mayıs ayında düzenlenen eylem ve gösterilerde de -en az- 181 polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı.

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE OLAYLARI

 Mayıs ayında -en az- 87 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, isteği dışında başka cezaevine gönderildiği, sağlık hakkının engellendiği, beslenme, yatak, sıcak su, iletişim haklarının verilmediği belirlendi.

19 SİTEYE ERİŞİM ENGELİ

Rapora göre aralarında çok sayıda gazetenin internet sitesinin bulunduğu 19 internet sitesi hakkında erişim kararı verildi. Evrensel Gazetesi’ne Ceren Sözeri imzalı “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” başlıklı yazı nedeniyle 5 gün ilan ve reklam kesme cezası verildi. Böylece Evrensel’e verilen ilan ve reklam kesme cezaları 103 güne ulaştı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI NEDENİYLE 7 GÖZALTI

 Mayıs ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle biri çocuk -en az- 7 kişi gözaltına alındı, 1 kişi (Taylan Kulaçoğlu) tutuklandı.

56 ETKİNLİĞE POLİS MÜDAHALESİ

Mayıs ayında, polisin zor kullanarak müdahale ettiği basın açıklaması, bildiri dağıtma, protesto eylemi gibi -en az- 56 etkinlik ve eylemde (1 Mayıs, Furkan Vakfı, Rize/İkizdere, Boğaziçi Üniversitesi) -en az- 618 kişi (394 kişi 1 Mayıs eylemleri) gözaltına alındı, -en az- 6 kişi tutuklandı. Ay içinde, -en az- 7 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Mayıs ayında 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı. Bu iller Van, Hakkari, Rize ve İzmir oldu.