Tüketici enflasyonunda en yüksek ağırlık, gıda harcamalarında Tüketici enflasyonunda en yüksek ağırlık, gıda harcamalarında

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarının 90 doların üzerine çıkmasının nedenlerini ve bu durumun akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacağını açıkladı. Birol, petrol fiyatlarının yükselmesinin iki ana nedeni olduğunu belirtti: Üretici ülkelerin arzı kısıtlaması ve Ortadoğu’daki gerilimler. Bu durum, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkilemesine neden oluyor.

21 Nisan 2024 Benzin ve Motorin Fiyatları

21 Nisan 2024 tarihinde benzin ve motorin (mazot) fiyatları ne durumda? İşte güncel fiyatlar… Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, benzin ve motorin fiyatlarına indirim veya zam olarak yansıyor. Cuma günü kapanışta Brent petrolün varil fiyatı 88,16 dolar seviyesine çıktı.

Petrol Fiyatlarındaki Yükselişin Nedenleri

Üretici ülkelerin arz kısıtlamaları ve İran-İsrail gerilimi nedeniyle bazı yatırım bankaları, petrol fiyatlarının yükseleceğine dair yorumlar yapıyor. “Fiyatların 90 dolarlara ve üzerine çıkmasının iki nedeni var” diyen Birol, bu durumu şöyle açıklıyor: “Birincisi, büyük üretici ülkelerin, özellikle Suudi Arabistan ve Rusya gibi OPEC ülkelerinin, üretimi bilinçli olarak azaltmaları. İkincisi ise Ortadoğu’daki gerilimler. Eğer bu gerilimlere bir veya birden fazla büyük petrol üreticisi ülke dahil olmazsa, fiyatların daha fazla yükseleceğini düşünmüyorum. Ancak, eğer bu ülkelerden bir veya birkaçı doğrudan dahil olursa, fiyatlarda yukarı yönlü bir seyir görebiliriz.”

Güncel Akaryakıt Pompa Fiyatları

İstanbul’da benzinin litresi 43,62 TL, motorinin litresi ise 42,20 TL. Ankara’da benzinin litresi 44,47 TL, motorinin litresi 43,09 TL. İzmir’de ise benzinin litresi 44,71 TL, motorinin litresi 43,34 TL. LPG’nin litresi ise ortalama 22 lira. Fiyatlar, illere, ilçelere ve bayilere göre değişiklik gösteriyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Editör: Utku Çelik