Nasıl Yayıldı?

Yaz aylarında Asya ülkelerindeki sağlık yetkilileri yüksek nemde geliştiği görülen oldukça bulaşıcı bir patojeni engellemek için mücadele ederken, sıcak hava dalgaları ve rekor yağışların da etkisiyle hastalık tehlikeli bir biçimde yayıldı.

Eylül ayına gelindiğinde Vietnam, Hindistan ve Pakistan'da on binlerce okul virüsü durdurmak için acil bir adımla kısa süreliğine kapatıldı. Hindistan'daki sağlık yetkilileri, Pencap bölgesinde tek bir Eylül gününde 13.000 yeni ‘pembe göz’ vakası tespit etti. Tüm ay boyunca şehirde 86.000'den fazla vaka kaydedildi.

Rahatsız Uykunun Ardındaki Sessiz Tehlike: Uyku Apnesi Rahatsız Uykunun Ardındaki Sessiz Tehlike: Uyku Apnesi

Salgına yol açan hastalık nasıl bulaşıyor?

Göz nezlesine bakteriler ya da virüsler neden olabilirken, virüs versiyonu özellikle daha bulaşıcı. Bazıları yüzeylerde 30 gün boyunca yaşayabilir ve kirlenmiş bir el ile gözün kısa bir süre ovuşturulmasından sonra kişiye kolayca bulaşabilir.

Hastalıktan korunmak için ne yapılmalı?

Ellerin tekrar tekrar yıkanması ve yüzeylerin dezenfekte edilmesi dışında virüsün yayılmasını önlemek için alınabilecek çok az önlem var.

Pembe gözün tedavisi yoktur, bu da hastaların bağışıklık sistemleri virüsle savaşana kadar iki hafta veya daha uzun süre beklemeleri gerektiği anlamına gelir. Bu süre zarfında evde kalmak, virüsün topluma yayılmasını önlemek için çok önemlidir.

Çok ağır vakalarda, gözün korneası kronik olarak iltihaplanabilir ve uzun vadeli görme sorunlarına yol açabilir.