Eski ABD Başkanı Trump, hakkındaki dolandırıcılık davasını "cadı avına" benzetti Eski ABD Başkanı Trump, hakkındaki dolandırıcılık davasını "cadı avına" benzetti

Pencap’ta hava kirliliği alarm veriyor. Yetkililer, hava kirliliğini azaltmak için yapay yağmur oluşturmayı planlıyor. Lahor’da okullar, ofisler ve alışveriş merkezleri kapatıldı. Hava kalitesi değerleri, tehlikeli ve çok sağlıksız seviyelerde seyrediyor.

Yapay Yağmur Nasıl Oluşturulacak?

Pencap’a bağlı Lahor kentinde artan hava kirliliğiyle mücadele için çeşitli önlemler alan yetkililer, yapay yağmur oluşturmak için gerekli hazırlıkların başladığını açıkladı. Yapay yağmur oluşturmak için, bulutlara kimyasal maddeler püskürtülerek, yağış oluşumunu tetiklemek amaçlanıyor. Bu yöntem, hava kirliliğini azaltmak için dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılıyor. Yapay yağmur oluşturmak için, uygun hava koşullarının olması gerekiyor. Yetkililer, 28 ve 29 Kasım’da yapay yağmur oluşturulması için meteorolojik verileri takip ettiklerini belirtti.

Lahor’da Hayat Durdu

Yetkililer, hava kirliliğinin sağlığı tehdit etmesi nedeniyle Lahor genelinde tüm okulların cumartesi günleri kapalı olması, çarşı ve pazarların da 15.00’ten sonra açılması kararlaştırdı. Ayrıca, hava kirliliğinin azaltılması için araç trafiğine de kısıtlama getirildi. Yetkililer, vatandaşlara dışarı çıkmaları halinde maske takmaları uyarısında bulundu. Lahor bir zamanlar bahçeler şehri olarak biliniyordu ve 16. ila 19. yüzyıllar arasındaki Babür döneminde şehir parklarla kaplı durumdaydı. Ancak hızlı kentleşme ve artan nüfus artışı kentteki yeşil alanların çok azalmasına yol açtı.

Hava Kalitesi Değerleri Endişe Verici

Hava kalitesinin değerlerini ölçen İsviçreli teknoloji şirketi IQAir tarafından paylaşılan verilere göre, Pencap eyaletine bağlı Multan’da hava kalitesi değeri 470, Lahor’da ise 214 olarak kayda geçti. Bu değerler, sırasıyla “tehlikeli” ve “çok sağlıksız” kategorilerinde yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) şehirlerdeki hava kalitesi için hazırladığı rehber, PM 2,5 seviyelerinin (çapı 2,5 mikrometreden küçük olan ince partikül madde) metreküp başına 10 mikrogramın altında olması gerektiğini belirtiyor. Hava kirliliğine sürekli maruz kalmak, akciğer kanserine neden olmak da dahil olmak üzere uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Chicago Üniversitesi tarafından hazırlanan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi’ne göre, Lahor dahil Pakistan’ın en kirli bölgelerinde hava kirliliği insanların yaşamlarını neredeyse yedi yıl kısaltıyor.

Kaynak: AA