Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, 2026 yılına girerken Türkiye’nin siyasal ve toplumsal gündemine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İktidarın ülkeyi yönetme kapasitesini kaybettiğini savunan Özel, muhalefetin sahada ve kamuoyunda belirgin bir üstünlük yakaladığını vurguladı. Erken seçim çağrısını yineleyen CHP lideri, “2026’dan tek dileğim bir erken seçim sandığı” sözleriyle mesajını net biçimde ortaya koydu.
Zaman meselesi değil, bir sandık meselesidir
Özgür Özel, yaptığı değerlendirmede Türkiye’de siyasetin artık yeni bir eşiğe geldiğini söyledi. Anketler ve saha çalışmalarının sonuçlarına işaret eden Özel, toplumdaki değişim talebinin görünür hale geldiğini ifade etti. CHP liderine göre iktidar, ekonomik krizden güvenlik sorunlarına kadar pek çok başlıkta çözüm üretme kapasitesini yitirmiş durumda. Bu tabloya karşılık muhalefetin, özellikle de CHP’nin, psikolojik ve siyasal üstünlüğü ele geçirdiğini dile getirdi.
Özel, erken seçim talebinin yalnızca muhalefetin değil, toplumun geniş kesimlerinin ortak beklentisi haline geldiğini belirtti. “İktidarın el değiştirmesi bir zaman meselesi değil, bir sandık meselesidir” diyen CHP lideri, 2026 yılında Türkiye’nin önüne mutlaka bir erken seçim sandığı gelmesi gerektiğini savundu. Toplumda erken seçim isteyenlerin oranının yükseldiğini kaydeden Özel, bu talebin yüzde 70’ler seviyesine ulaşması halinde iktidarın direnemeyeceğini öne sürdü.
Cihatçıların bir gecede demokratikleşeceğini kimse düşünmesin
CHP Genel Başkanı, değerlendirmelerinde yalnızca iç siyasete değil, bölgesel gelişmelere ve güvenlik risklerine de geniş yer ayırdı. Son dönemde yeniden gündeme gelen IŞİD tehdidine dikkat çeken Özel, geçmişte “uykuda” olduğu değerlendirilen hücrelerin yeniden hareketlenebileceğine dair ciddi uyarılar aldıklarını söyledi. Daha önce büyük saldırılara karışmış bazı isimlerin tahliye edilmesinin toplumda kaygı yarattığını vurgulayan Özel, bu durumun güvenlik politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.
Suriye’de yaşanan gelişmelere de değinen CHP lideri, özellikle İdlib bölgesindeki selefi grupların son dönemde hareket kabiliyeti kazandığını belirtti. Bu grupların yeni dengeler içinde daha görünür hale geldiğini söyleyen Özel, “Dünyanın dört bir yanından Suriye’ye toplanmış cihatçıların bir gecede demokratikleşeceğini kimse düşünmesin” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin sınır güvenliği ve bölgesel istikrar açısından bu gelişmelerin ciddi riskler barındırdığını ifade eden Özel, bu konuda hem görevdeki hem de geçmişte bu alanlarda çalışmış isimlerden yoğun kaygılar aldıklarını dile getirdi.
Ekonomik tabloya ilişkin değerlendirmelerinde ise Özel, 2026’ya yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığı gölgesinde girildiğini söyledi. Mevcut iktidarın 23 yıldır bu sorunlara kalıcı çözüm üretemediğini savunan CHP lideri, ekonomik krizin artık toplumun her kesiminde hissedildiğini vurguladı. Özel’e göre bu tablo, erken seçimi kaçınılmaz kılan en önemli nedenlerin başında geliyor.
Biz bu ülkeyi yönetmeye hazırız
Özgür Özel, partisinin önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını da net ifadelerle ortaya koydu. 2025 yılında doğru yapılan her adımı sürdürme kararlılığında olduklarını belirten Özel, eksik kalan alanlarda ise CHP’yi daha da güçlendireceklerini söyledi. Parti programının 2026 yılı itibarıyla bir hükümet programına dönüştürüleceğini ifade eden CHP lideri, “Vatandaşa ‘Biz bu ülkeyi yönetmeye hazırız’ diyeceğiz” dedi.
CHP’nin sahaya daha güçlü ineceğini vurgulayan Özel, sokak sokak, ev ev çalışacaklarını ve toplumla doğrudan temas kuracaklarını dile getirdi. Partinin yalnızca eleştiren değil, çözüm üreten bir siyaset anlayışıyla hareket edeceğini söyleyen Özel, iktidara hazır bir kadro ve programla seçmenin karşısına çıkacaklarını belirtti.
Özel ayrıca, kamuoyunda yakından izlenen davalar ve tutukluluk süreçlerine de değindi. İBB davası kapsamında tutuklu bulunan isimlerin “haklı olmanın morali” içinde olduklarını aktaran CHP lideri, özellikle sağlık sorunları yaşayan tutuklular konusunda ciddi kaygı duyduklarını ifade etti. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ceza alan askeri öğrenciler, erler ve KHK ile görevden uzaklaştırılan kamu çalışanları için de adım atacaklarını söyleyen Özel, adil yargılanma hakkının önemine vurgu yaptı.
CHP lideri, darbenin planlayıcılarına karşı tavizsiz olduklarını ancak hiçbir dahli olmadığı halde mağduriyet yaşayan kesimlerin durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu yaklaşımın, CHP’nin adalet ve hukuk vurgusunun temel unsurlarından biri olduğunu dile getirdi.





