İftar sofralarının bereketiyle buluştuğumuz Ramazan ayı, hem manevi bir deneyim hem de bedensel bir zorlukla karşımıza çıkar. Oruç tutarken susuzluk, özellikle sıcak yaz günlerinde en büyük sorunlardan biri olabilir. Neyse ki, uzman diyetisyenlerin değerli tavsiyeleriyle bu süreci daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz.

1. Fazla Yemekten Kaçının

İftarda veya sahurda birden fazla ve aşırı yemek yemek, sindirim sürecinde oluşan su ihtiyacını artırır. Bu hem metabolizmayı yorar hem de susuzluğa yol açar. İftar sonrası hemen çay veya kahve tüketmek de aynı şekilde su kaybına neden olabilir.

2. Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat!

Çay ve kahve, diüretik etkisi nedeniyle fazla idrara çıkartır. Bu da böbreklerde ve iç organlarda su ihtiyacını artırır. Ayrıca kafein ve tein gibi içerdikleri maddeler de suya ihtiyaç duyan mikro elzem maddelerdir. Bu nedenle, iftar sonrası hemen bu içecekleri tüketmekten kaçının.

3. Şekerli ve Asitli Meşrubatlara Dikkat!

Kola ve şekerli meşrubatlar asla suyun yerini tutamazlar. Ancak kişi, bu içecekleri aldığında su ihtiyacının karşılandığını düşünebilir ve su tüketimini azaltabilir. Bu büyük bir yanılgıdır. Bu tür içecekleri sınırlayın ve su tüketimini artırın.

Erken Emekli Olmak İçin Gereken 7 Şart Belli Oldu Erken Emekli Olmak İçin Gereken 7 Şart Belli Oldu

4. Yeterli Su İçin Saatler Arasında Denge Kurun

Ramazan boyunca yemek saatleri değiştiğinden, kişiler genellikle yemek ihtiyacını karşılamaya çalışırken su tüketimini ihmal edebilirler. Ancak su, besinlerin sindiriminde önemli bir rol oynar. İftar ile sahur arasında minimum 2 litre su içmeye özen gösterin.

5. Yağlı ve Tuzlu Besinlerden Kaçının

Bitkisel ve hayvansal yağlar ile içerisinde tuz bulunan soslar ve kremaların sindirimi zordur. Tükettiğimiz suyun büyük bir kısmı bu besinlerin sindiriminde görev aldığından su ihtiyacını artırır. İftarda bu tür besinleri sınırlı, sahurda ise hiç tüketmemeye çalışın.

Kaynak: haber merkezi