Washington Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırmaya göre orman yangınlarının iklim değişikliği üzerine etkileri daha önce düşünüldüğünden çok daha önemli olabilir. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan çalışmada orman yangınları sonucu oluşan dumanın büyük bir bölümünü oluşturan, ancak şimdiye kadar varlığı bilinmeyen "koyu kahverengi karbonun" rolüne odaklanıldı.

Göztepe 'Süper' şova hazırlanıyor Göztepe 'Süper' şova hazırlanıyor

Dumandaki Organik Karbon Güneş Işığını Emiyor

Araştırmada ABD'nin batısındaki çeşitli orman yangını alanlarından örnekler alınarak orman yangını dumanlarının kapsamlı analizi yapıldı. Rajan Chakrabarty liderliğindeki ekip, gaz halindeki duman ve aerosol türlerinin kimyasal ve optik özelliklerini analiz etmek için 45 gün çalıştı.

Yapılan araştırmalarda dumanın toplam ışık emiliminin yarısından fazlasına neden olan ancak siyah karbon olmayan alışılmadık derecede güçlü bir ışık emici keşfedildi. Koyu kahverengi karbon olarak adlandırılan bu yeni maddenin parçacık başına siyah karbondan biraz daha az ışık emdiği, yine de dumanda dört kat daha fazla miktarda bulunduğu için ısınmanın ana kaynağı olduğu öne sürüldü.

Dumanın etkisi acil olarak hesaplamalara dahil edilmeli

Önümüzdeki yıllarda orman yangınlarının küresel anlamda artması bekleniyor, bu nedenle dumandaki koyu kahverengi karbonun rolünü anlamak daha da kritik hale geliyor. Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları , iklim modellerinin yeniden değerlendirilmesinin ve orman yangını emisyonlarının iklim üzerindeki karmaşık etkilerinin ele alınmasının aciliyetini ortaya koyuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ