Sanatçı ve yazar Bayram Bilge Tokel, Neşet Ertaş’ın vefatının 11’inci ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programları kapsamında Kırşehir’e geldi. Kentte gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak katılan ve Neşet Ertaş’ın yakın dostu olarak da bilinen Bayram Bilge Tokel, yazar Sinan Yağmur'un, kendisine ait eserleri kitabında intihal yaparak yayınladığını öne sürdü. Tokel, “Gerçek dışı haberlere kaynaklık eden birinin yazarı dün Kırşehir’deydi. Kırşehir Valiliği’nin düzenlediği kitap günleri etkinliğinde bu arkadaş bir imza günü düzenledi. Açıkçası ismini ağzıma almayı kendime yakıştıramıyorum. Ama, 'Bayram Bilge Tokel, biriyle ilgili konuşuyor, gölge boksu yapıyor ismini de vermiyor' gibi sözlerle muhatap olmamak adına ismini mecburen veriyorum. Bu kişi Sinan Yağmur isimli bir arkadaştır.1-1.5 sene önce, ‘Aşkın son ozanı Neşet Ertaş’ diye bir kitap yazdı. Kitabın basıldığını gören birisi beni aradı. ‘Abi böyle bir kitap çıkmış okudun mu?’ dedi. Okumamıştım gittim aldım ve okudum. Benim yazdığım kitaptan noktasına virgülüne bile değiştirmeden kes yapıştır yöntemiyle almış" ifadelerini kullandı.

9786257706681-1632818107'RESMEN HIRSIZLIK YAPTI, HALA ORTALIKTA DOLAŞABİLİYOR'

Sinan Yağmur'u 'hırsızlık' ile suçlayan Tokel, "O kadar çok ki. 1 sayfa değil, 2 sayfa değil. Sayfalarca alıntılar var. Paragraf, cümle kafi gelmemiş. Bazı yazdığım sayfaların tamamını alıp kendi kitabına koymuş. Bizim dilimizde, Türkçe'mizde bu yapılanın adı hırsızlıktır, çalıntıdır. Bile bile hırsızlık yapılanın konuşulacak bir şeyi yok. Tabii ki yaşanan durumu mahkemeye intikal ettirdim ve uzun bir yargılama kararı sonucunda bu arkadaşımızın bu kitabının tamamen hırsızlık olduğu tescil edildi. Maddi ve manevi tazminata mahkum edildi. Ama hala kendisi ortalıkta dolaşabiliyor. Bu arkadaşın Kırşehir’de bulunduğu zaman içerisinde vatandaşlar tarafından bu yaptığından haberleri olduğunu ve yüzüne karşı söylemelerini isterdim” diye konuştu. 

0000000417346-1BAYRAM BİLGE TOKER KİMDİR?

Şair ve müzisyen. 1957, Müftükışla / Boğazlıyan / Yozgat doğumlu. Gazi Üniversitesi Yüksek Teknik Eğitim Fakültesi (1979) mezunu. Millî Eğitim Bakanlığı Film-Radyo Tv ile Eğitim Merkezinde radyo programcılığı yaptı. TRT’de “Bizim Eller” ve “Radyo Sanatçıları Konseri” adlı müzik programlarının metin yazarlığını ve danışmanlığını yaptı. 1986 yılından itibaren Kültür Bakanlığı Devlet Halk Müziği Topluluğu sanatçısı olarak çalıştı. 2003 yılında Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı, ardından Genel Müdürü oldu. Türkiye Yazarlar Birliği genel sekreterliği ve genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Televizyon programları da hazırlayıp sundu.
Ağırlık noktasını türkülerin ve halk müziğinin oluşturduğu yazıları ile müzik gündemimizi tarihi ve kültürel perspektiften yorumlayan yazılar yazdı. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli solo konserler veren Tokel, 1989 yılında ABD Maryland Üniversitesi Etno Müzikoloji Bölümünde üç ay halk müziği ve bağlama dersleri verdi. Anonim türküleri derlediği Bayram adlı bir CD’si çıktı (1991). TRT’de “Bozkırın Tezenesi”, “Şen Olasın Ürgüp”, “Bir Garip” adlı belgeseller ile “Gurbet ve Yemen” adlı belgeselin müziklerini yaptı.
Edebiyata Hisar dergisinde yayımladığı şiirleriyle başladı (1977). Türk Edebiyatı, Divan, Töre, Doğuş, Dolunay, Erguvan, Türk Yurdu, Yörünge, Son Duvar, Polemik vd. dergilerde şiir, deneme ve eleştirinin yanı sıra müzik üzerine yazılar yazdı.
“Öyle tahmin ediyorum ki ‘Neşet Ertaş Kitabı’ bu vadide yeni bir çığır açacak ve yaşayan büyük sanatkarlarımız, bir şekilde bir Bayram Bilge Tokel dikkatiyle kuşatılıp, sanatlarının ve şahsiyetlerinin bütün ipuçlarını iki kapak arasına koyup gelecek sanatkarını şerheden, musikiye başka boyutlar ilave eden tarafıyla bu kitap, ‘mûsiki edebiyatı’mızdaki müstesna yerini daha şimdiden almış bulunuyor.” (Ahmet Turan Alkan)
ESERLERİ:
ŞİİR: Bir Yer Üşür (1996).
İNCELEME: The High Region of Islam (Çocuklara yönelik drama, 1988), Neşet Ertaş Kitabı (2000), Bağımıza Gazel Düştü-Müziğe Dair (deneme, 2002).
SOLO ALBÜM: Bayram / The World of Music (ABD, 1990), Türk Folk Ezgileri (1999), Yanık Havalar (2000).
KAYNAK: Ahmet Turan Alkan / Zaman (2.1.2000), Erdal Çakır / Kirpiklerin Oku Cana Batarken (Hece dergisi, Şubat 2000), Bağımıza Gazel Düştü-Müziğe Dair / Bayram Bilge Tokel (Cumhuriyet Kitap, 18.4.2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi

sinan-yağmur-fotoSİNAN YAĞMUR KİMDİR?

'Uluslararası Turan Film Festivali' başladı 'Uluslararası Turan Film Festivali' başladı

Sinan Yağmur 1965 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Kırşehir İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra Selçuk Üniversitesi İlahiyat bölümüne girdi.

Mezun olduktan sonra Kelam ve İslam Felsefesi Ana bilim dalında Yüksek Lisans yapmaya başladı. Yüksek Lisanını yaptıktan sonra İmam hatip Lisesinde öğretmenlik yapmaya başladı. Hala Naciye Mumcuoğlu lisesinde Din Kültürü ver Ahlak Bilgisi öğretmenliğini yapmaktadır.

Konya Selçuk Belediyesinin organize ettiği aile içi iletişim, eşler arası sevgi köprüsü konularında konferanslar veren Sinan Yağmur kendine has bir okuyucu kitlesi yaratmıştır.

Ulusal ve yerel tv’lerde eğitim programlarına katılmıştır. Sinan Yağmur Hüzün Yanığı, Tennure ve Ateş, Aşkı Gözyaşları kitapları ile kitapseverler arasında popülerlik yakalamıştır.

Kaynak: DHA