ABD’nin uzay ajansı NASA’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, ODTÜ Fizik Bölümü’nde “Uzay teknolojileri” dersi vermeye başladı. Yıldız’ın dersine öğrencilerin ilgisi büyük oldu. Yıldız, derslerinde uzay araçlarının planlanması, uzay görevlerinin oluşturulması ve uzay biliminin geliştirilmesi konularını işliyor. Yıldız, ayrıca öğrencilerin kulüp faaliyetlerine de destek olmayı hedefliyor.

Uzay teknolojileri dersi yoğun ilgi gördü

Dr. Umut Yıldız, ODTÜ’deki ilk dersinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’ye döndükten sonra ODTÜ Fizik Bölümü’nden teklif aldığını, bunun üzerine YÖK’ün ek-46 adı verilen düzenlemesi kapsamında ders vermeye başladığını söyledi.

MEB'in Tek Tip Müfredatına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor! MEB'in Tek Tip Müfredatına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor!

Yıldız, “Uzay teknolojileri” dersine öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, “Dersin öğrenci kontenjanı 40’tı ama 100’e yakın öğrenci başvurdu. Bu yüzden kontenjanı 60’a çıkardık. Dersi alan öğrencilerin çoğu fizik, elektrik-elektronik, makine, bilgisayar ve endüstri mühendisliği bölümlerinden. Ayrıca, astronomi, matematik, kimya ve biyoloji bölümlerinden de öğrenciler var” dedi.

Uzay araçları ve görevleri nasıl planlanır?

Yıldız, derslerinde uzay teknolojileri ve enstrümanlar konusunu işlediğini anlattı. Yıldız, şunları söyledi:

“Derslerimde uzaya gönderilen ve gönderilecek tüm araçların nasıl planlandığını öğrencilerle beraber tartışacağız. Belki birlikte yeni bir uzay görevi de oluşturabiliriz. İnanıyorum ki ODTÜ’deki öğrencilerle çok güzel projeler geliştireceğiz. NASA’da ve diğer kuruluşlarda uzay alanında edindiğim tecrübeleri öğrencilere aktarmayı çok istiyordum. Buradaki öğrencilerin uzay konusunda çok heyecanlı olması ve gelecekte bu alanda kariyer yapmak istemeleri beni çok mutlu etti. Umuyorum daha fazla öğrenciye ulaşırız ve uzayla alakalı çok daha güzel bir geleceği hep beraber kurarız.”

Yıldız, derslerinde öğrencilere uzay araçlarının tasarımı, üretimi, testi, fırlatılması, yörüngeye yerleştirilmesi, kontrolü, veri toplama ve analizi gibi aşamaları anlattığını kaydetti. Yıldız, ayrıca uzay araçlarının üzerinde bulunan enstrümanların nasıl çalıştığını, hangi bilimsel amaçlar için kullanıldığını ve hangi teknolojileri içerdiğini de öğrencilere aktardığını ifade etti.

Uzay bilimine katkı sağlamak istiyor

Yıldız, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzayda yaptığı deneylerle ilgili de değerlendirmede bulundu. Yıldız, şöyle konuştu:

“Alper Gezeravcı, uzayda 13 farklı deney yaptı. Bu deneyleri öneren üniversite hocalarımız, deney sonuçlarına göre makalelerini yazacaklar ve bilime katkıda bulunacaklar. Gelecekteki insanlı uzay misyonları için de umarım ODTÜ’den ve Türkiye’nin diğer üniversitelerinden çok daha farklı bilim projeleri ortaya çıkar ve bundan sonra uzaya daha fazla insan götürmemiz için bir motivasyon olur. Ben de uzay bilimine katkı sağlamak istiyorum. Bu yüzden ODTÜ’de ders vermekten çok mutluyum.”

Öğrencilerin kulüp faaliyetlerine destek olacak

Yıldız, üniversite öğrencilerinin sadece derse girip çıkmalarının yanında kulüplerde farklı projeleri hayata geçirmelerini yıllardır önerdiğini ifade etti. Yıldız, şunları söyledi:

“Öğrencilerin kendi inisiyatifleri ile projelerde çalışıp bir şeyler yaptığında bir fark ortaya koyacaklarını biliyorum. ODTÜ’de pek çok öğrenci kulübü var, bu kulüplere zaman içerisinde elimden gelen destekler olursa bunu da vermeyi çok isterim. Özellikle uzayla ilgili kulüplerin faaliyetlerini takip ediyorum. Onlarla iletişim halindeyim. Umarım onlara faydalı olabilirim.”

Yıldız, dersin ardından öğrencilerle sohbet etti. Öğrenciler, Yıldız’ın dersinden çok memnun olduklarını ve uzay teknolojileri konusunda kendilerine ilham verdiğini söylediler.

Kaynak: AA