Haber/Engin SARI - Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 12 yıldır devam ediyor. 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İçişleri Bakanlığı verilerinin gerçeği yansıtmadığını öne sürüyor. Platformdan yapılan açıklamada, devletin görevinin kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Platform,Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz’’ açıklamasında bulundu.

 33 KADIN CİNAYETİ
Raporda şu verilere yer verildi: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 Ağustos Raporu’na göre şu veriler paylaşıldı: “Ağustos ayında 33 kadın cinayeti işlenmiş, 15 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 33 kadından 17’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü boşanmayı istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair kararalmak istemesi bahanesi ile, 2 kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü. 17 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

 KİMLER ÖLDÜRDÜ?
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ağustos ayı verilerine göre öldürülen 33 kadının 15’i evli olduğu erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 4’ü babası, 1’i oğlu, 1’i internetten tanıştığı ve 3’ü tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. Raporda, Ağustos ayında kadınların yüzde 45’inin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğüne yer verilirken, kadınların nerede ve nasıl öldürüldüğü ile ilgili bilgilere de şöyle yer veriliyor:

Öldürülen 33 kadının 20’si evinde, 4’ü iş yerinde, 1’i arabada, 2’si  arazide, 2’si ıssız bir yerde, 1’i sokakta, 1’i su kenarında ve 1’i otobüs terminalinde öldürülmüştür. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.  Bu ay öldürülen kadınların yüzde 61’i evlerinde öldürüldü. 

Bu ay öldürülen kadınların 21’i ateşli silahlarla, 8’i kesici aletlerle, 1’i darp edilerek, 1’i boğularak ve 1’i yüksekten itilerek öldürüldü, 1 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 64’ü ateşli silahla öldürüldü.”