Haber / Asya YAŞARİKİZ

Özgür Özinan, 1986 yılında Manisa'nın Soma ilçesinde doğduğunda ailesi ona pembe kimlik aldı. 2015 yılında mavi kimliğini aldığında ise yaptığı ilk iş, Kasım ayı soğuğunda üstü çıplak gezmek oldu. İlk kez Balıklıova'da memeleri olmadan denize girdiğini anlatışında ise gözleri ışıl ışıl parlıyordu.

35 yaşındaki Özgür'e, çoğumuzun aklına ilk gelen "Kendini ne zaman erkek olarak hissetmeye başladın?" sorusunu yönelttiğimde, "Kendimi bildim bileli erkek hissediyordum" diyerek sözlerine başlıyor. Soma'da çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçiren Özgür, çocukluk yıllarına dair "Kız arkadaşlarım vardı ama onlarla da ip atlamazdık da top oynardık. Hep erkeklerle oynardım. Sürükleyerek alırlardı beni sokaktan" diyor. Özgür'ün çocukluk yıllarına dair kardeşi 28 yaşındaki Damla Belgi de, "Özgür cinsiyetini değiştirmek istediğinde açıkcası yadırgamadım. Çocukluğundan beri tahmin ediyordum" ifadelerini kullanıyor.

Soma'daki hayatı boyunca çevresinin lezbiyen olarak 'yaftaladığı' Özgür'ün İzmir macerası Ege Üniversitesi'ni kazanınca başlıyor. İzmir, onun için aynı zamanda kimliğini ortaya koymaya başlamasının da miladı oluyor.

'SOĞUKTA ÜSTÜ ÇIPLAK GEZİYORDU'

Kardeşi Damla, Özgür'ün ailede ve hayatında açıldığı ilk kişi. Meme ve rahim ameliyatlarında Özgür'ün yanında olan Damla, cinsiyet değiştirme kararı ile çevreden çok fazla tepki aldıklarını ama her koşulda Özgür'e destek olduklarını şu sözlerle ortaya koyuyor; "Bu, Özgür'ün kendi kararı ve hayatı. Buna kimse karışamaz. Elbette alışıldık bir durum olmadığı için herkes olumsuz baktı ama biz Özgür'ü herkese karşı koruduk." Özgür'ün mavi kimlik aldıktan sonra çalıştığı kız yurdunda işten çıkarıldığını sözlerine ekleyen Damla, tüm bunların Özgür'ü daha güçlü kıldığını "İşten çıkarıldı, birçok sorun yaşadı ama hepsinin üstesinden güçlü bir şekilde geldi. Memelerini aldırdığında Kasım ayıydı ve o soğuk havada üstü çıplak geziyordu. Bu onu güçlü kılıyordu" cümleleri ile açıklıyor.

Yeğeni 21 yaşındaki Dilara Yavaş da, Özgür'ün cinsiyet değiştirme kararının onun ne kadar cesur olduğunun bir kanıtı olduğunu düşünüyor. Ailesinin çok baskı gördüğünü söyleyen Dilara, Özgür'ün nasıl ayakta kaldığını şu sözlerle açıklıyor; "Onun yerinde olsam atlatabilir miydim bilmiyorum. Artık daha mutlu, güçlü ve özgür. Baskıları göğüsleyebildi. En zorunu o yaşadı. Ancak o kendini nasıl özgür hissediyorsa öyle yaşamalı. Onu çok seviyoruz ve her zaman yanındayız"

'UZUN VE ZOR BİR ZAMANDI'

İlk olarak kız kardeşlerine açılan Özgür, kardeşlerinin desteği ile anne babasına açılmasını ise, "Yıllarca bizim eve lezbiyen olduğuma dair dedikodular gelirdi. 'Senin ortancı kızı şu kızla gördük' derlerdi. Onlara lezbiyen olmadığımı, erkek olduğumu ve cinsiyetimi değiştirme sürecine İzmir'de gireceğimi söyledim. Babam güzel bir insandır. Geçmişte hakkımda çıkan lezbiyen ya da çift cinsiyetli yorumlarına bile aldırmamıştı. Ailemin maddi imkanı çok yok ama bana her zaman yanımda olacağını söyledi. Bir de 'madem erkek oldun, al bakalım bu simit ve ayakkabı tezgahını' diyerek eve simit ve ayakkabı tezgahıyla geldi" şeklinde ile açıklıyor.

Annesi ise babası kadar soğukkanlı olamayıp, Nihat Hatipoğlu'na kadar gitmiş. Annesinin dini ritüellerle bunu çözebileceğine inandığını söyleyen Özgür, "Ben onunla müftüye gittim o da benimle doktor randevularıma geldi. '23 sene sonra kızıma nasıl oğlum diyeceğim' derdi. Uzun ve zor bir zamandı ama geçti" ifadeleri ile annesinin kimlik değiştirme sürecinde yaşadığı sorunlara işaret ediyor.

ZORLU GEÇEN PSİKOLOJİK SÜREÇ

Tek celsede Şule Cansu Güllü olan adı ve soyadını Özgür Özinan olarak değiştiren Özgür, 19 yaşında üniversite için İzmir'e geldiğinde tanıştığı Deniz ve Serra'nın kendini anlamada çok yardımcı olduğunu ve cinsiyet değiştirme sürecine başladığını söylüyor. 2 yıllık bir hormon süreci yaşayan Özgür, bu dönemin psikolojik olarak çok ağır olduğunu, yaşadığı öfke nöbetlerinde iki elini de kırdığını hatırlatıyor.

"Süreç boyunca ben kendimden emindim; kadın halimi sevmiyordum. Birçok psikolojik testten geçtim. Bu süreçte cinsiyet değiştirmekten vazgeçen, gay ya da lezbiyen olduğunu fark eden insanlar oldu."

Süreçte tanıştığı, cinsiyetini değiştirerek erkek olan 32 yaşındaki Emir Çağlar Efe, katıldıkları her seans sonrası ikisinin de çok mutlu olduğunu söylüyor. Emir, "Özgür, her seans sonrası daha özgüvenliydi. Bu değişim onu tüm ilişkilerinde daha güçlü kıldı. Çünkü ikimiz de istemediğimiz bedenlerin içindeydik. İnsanlardan kimliğimizi sürekli gizlemek zorunda kaldığımız, hayatımızın zindan olduğu bir süreçti. Bu bizi çok yoruyordu. Ama süreci tamamlayıp mavi kimliğimizi alınca özgürlüğümüzü ilan etmiştik. Kaybettiğimiz özgüven ve mutluluk geri gelmişti bizim için" ifadeleri ile yaşadıkları değişimin önemine işaret ediyor.

'ÖNEMLİ OLAN KİMLİĞİ DEĞİL'

Pembe kimliğinden dolayı emniyetle birçok sorun yaşayan Özgür, "O zamanlar polisler tipimi beğenmeyip çok sorun yaşatıyordu. Adeta, bir hırsız, katil, kaçakmışım gibi davranıyorlardı" diyor. Özgür, aynı zamanda erkekler tarafından da tacize varan davranışlarla karşılamış. Fakat kimlik değiştirdikten sonra daha güçlü olan Özgür, iş hayatında da sigortasız çalışmaktan da kurtulup daha iyi bir hayata kavuşmuş.

Özgür'ün işvereni olan 76 yaşındaki 43 yıllık esnaf Zafer Olcav, "Sadakat, çalışma düzeni, istikrardır benim için önemli olan. Özgür, yetenekli, kafası çalışan, işini seven biri. Biz işimizi severek ve bağlılıkla yapıyoruz ve çalışanlarımızı böyle yetiştiriyoruz. Özgür, bunların hepsini taşıyor" cümleleri ile Özgür'ün kimliği ile bir sorunu olmadığını ortaya koyuyor.

Özgür'ün iş arkadaşı 44 yaşındaki Ümit Aytekin ise, "Özgür'ün başının belaya girdiği bir olayda cinsiyet değiştirdiğini öğrendim. O zamana kadar da hiçbir LGBTİ+ bireylere karşı önyargılı olacak bir ahlak anlayışım yoktu. Özgür, çok iyi bir insan. Kalbinin arkasındaki acıları da hissediyorum. Senin, benim, bir başkasının yaşayamayacağı acıları yaşamış, her şeyi karşısına almış. Ona karşı bakışım asla değişmedi. Benim için önemli olan onun insanlığıdır" diyor.

'MAVİ KİMLİĞİNİ MASAYA VURDU'

Özgür'ün cinsiyet değiştirme sürecinden itibaren arkadaşı olan 33 yaşındaki Bahriye Sayın, Özgür'ün mavi kimliğini aldığı gün yanında olan kişilerden. O akşam bara gidip eğlendiklerini anlatan Bahriye, "O akşam bara geldi ve mavi kimliği masaya vurdu. Hepimiz çok mutluyduk" ifadeleri ile Özgür'ün hayatındaki en önemli anlardan birine işaret ediyor. Cinsiyet değiştirme sürecinde yaşadığı hiçbir zorluğun onu yıldırmadığını sözlerine ekleyen Bahriye, "Özgür, hayatımda tanıdığım en güçlü insanlardan. Cinsiyet değiştirme gibi zorlu bir süreçte ne gibi zorluklar yaşadığını, dışarıdan bakan gözlerin anlaması bu süreçte imkansızdı. Çünkü, gözleri de ruhu gibi hep güler. Hayatta karşılaştığı her sorunu bir şekilde lehine çevirebilen savaşçı bir ruha sahip. Karakterine ve duruşuna aşık olmamak imkansız. Özgür'ü gördüğünüz ilk andan itibaren sizi yıllardır arkadaşsınız gibi hissettirecek bir enerjiye sahip. Hayatta ne yaşarsanız yaşayın; çalışmayı, üretmeyi, sevmeyi, eğlenmeyi, insanlara güvenmeyi, bahane üretmemeyi öğrenebileceğiniz muhteşem bir kişiliğe sahip" ifadeleri ile Özgür'ün karekterine işaret ediyor.

Onu yansıtmayan pembe kimliğinden kurtulup mavi kimliğini alan Özgür, İzmir'de uğruna mücadele ederek kazandığı hayatını yaşıyor.

Bu yayın Hollanda Büyükelçiliği İnsan Hakları hibe programı desteğiyle yürütülen ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ kapsamında hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca 9 Eylül Gazetesi sorumlu olup herhangi bir şekilde Hollanda Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.