Bakanın konuşması uzadı: Erdoğan salondan ayrıldı
Bakanın konuşması uzadı: Erdoğan salondan ayrıldı
İçeriği Görüntüle

Bursa'nın Gemlik ilçesi, 1 Temmuz sabahı bir saat arayla meydana gelen iki depremle sarsıldı. İlk depremin ardından bölgede yaşanan tedirginlik sürerken, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür bölgeye ilişkin değerlendirmelerini sosyal medya üzerinden paylaştı.

Görür, Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) güney kolu üzerinde gerçekleşen ilk deprem için “Enerjiyi geç biriktiriyor ama bu tehlikesiz olduğu anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

“Burası da Marmara kadar önemli”

Görür açıklamasında, Türkiye’de kamuoyunun Marmara’da özellikle KAF’ın kuzey koluna odaklandığını, ancak güney kolunun da ciddi risk barındırdığını vurguladı. Görür şöyle dedi:

“Marmara’da, KAF’ın kuzey kolunda büyük bir deprem beklentisi içindeyiz. Ama bugün sarsılan Gemlik, KAF’ın güney kolu üzerinde bulunuyor. Burası enerji biriktirmekte yavaş olabilir, ama büyük depremler üretebilme kapasitesine sahip.”

Yöneticilere ve halka çağrı: Deprem dirençli kentler şart

Prof. Dr. Naci Görür, sadece bilimsel bir uyarı yapmakla kalmadı, yerel yöneticilere ve halka da sorumluluk çağrısında bulundu. Görür açıklamasında:

“Yöneticiler dikkatli olmalı, Gemlik ve çevresi mutlaka deprem dirençli hale getirilmelidir.

Sadece beklemek yetmez; halk da bu konuda duyarlı olup yöneticilerden hesap sormalı, talepkâr olmalıdır.”

İkinci deprem sonrası tekrarladı: “Bu fırsat değerlendirilmeli”

İlk depremin ardından yaklaşık 1 saat içinde bölgede 4,2 büyüklüğünde bir sarsıntı daha meydana geldi. Bu gelişme üzerine Prof. Dr. Görür bir kez daha açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Bu yörenin deprem dirençli hale getirilmesi söylemi, bu vesile ile yöneticilerimize bir kez daha hatırlatılmalı.

Depremler geçicidir, ama alınmayan önlemler kalıcı kayıplara neden olur.”

Kaynak: HABER MERKEZİ