"Delilerin Delisi" adlı YouTube kanalı üzerinden yaptığı ve siyasetten iş dünyasına, yeraltı dünyasından medyaya kadar uzanan iddialarıyla bir dönem Türkiye'nin gündemini altüst eden Muhammed Yakut, Almanya'da sır bir şekilde hayatını kaybetti. Hakkında "suç örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla yakalama kararı bulunan ve bir süredir Almanya'da tutuklu olan Yakut'un, tahliye edilmesinden sadece bir gün sonra gelen ölüm haberi, komplo teorilerini de beraberinde getirdi. Resmi olmayan kaynaklar ölüm nedenini kalp krizi olarak duyursa da, olayın zamanlaması ve Yakut'un karıştığı ilişkiler ağı, suikast iddialarını güçlü bir şekilde gündeme taşıdı.
Tahliyeden bir gün sonra gelen sır ölüm
Muhammed Yakut'un ölüm haberini ilk duyuran isimlerden biri, gazeteci Yavuz Değirmenci oldu. Değirmenci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Aldığım bilgiye göre Muhammed Yakut bu sabaha karşı Almanya'da vefat etti. Ölüm sebebi kalp krizi. Cenazesi Adli tıpa götürüldü" ifadelerini kullandı. Ancak Değirmenci, bu "resmi" görünen nedene şüpheyle yaklaşarak, "Kalp krizi denmiş olsa da normal bir ölüme benzemiyor" diyerek suikast ihtimalinin araştırılması gerektiğini vurguladı.
Şüpheleri artıran en önemli detay ise, Yakut'un ölümünün zamanlaması oldu. Yakut, yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutulurken, ölümünden sadece bir gün önce serbest bırakılmıştı. Bu durum, "Yakut neden apar topar serbest bırakıldı ve hemen ardından öldü?" sorusunu akıllara getirdi. İş insanı Ferhan Ademhan da yaptığı paylaşımla, Yakut'un serbest kaldıktan bir gün sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği iddiasını doğruladı.
Halil falyalı bağlantısı ve kritik görüşme
Muhammed Yakut'un ismini daha da tehlikeli hale getiren ve suikast iddialarını güçlendiren en önemli bağlantı, Kıbrıs'ta suikast sonucu öldürülen kumarhaneler kralı Halil Falyalı ile olan ilişkisiydi. İddialara göre Yakut, geçtiğimiz yıl Hollanda'da, Halil Falyalı'nın muhasebecisi olarak bilinen ve Falyalı'nın tüm sırlarına vakıf olduğu söylenen bir kişiyle görüşmeye giderken, bu görüşmeden sadece bir gün önce yakalanarak tutuklanmıştı.
Bu durum, Yakut'un, Falyalı cinayetinin arkasındaki karanlık ilişkiler ağına ve finansal sırlara dair çok önemli bilgilere sahip olduğu veya ulaşmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştı. Hollanda'da tutuklandıktan sonra Almanya'ya nakledilmesi ve yüksek güvenlikli bir cezaevine konulması da, onun sıradan bir tutuklu olmadığının, hem tehlikeli hem de "susturulması" istenebilecek bir hedef olduğunun bir kanıtı olarak görülüyordu.
Cinayet mi, ecel mi?
Muhammed Yakut'un nerede ve nasıl öldüğüne dair bilgiler de henüz netlik kazanmış değil. İlk iddialara göre Yakut, dün gece saat 01:00 sularında Almanya'daki bir Türk lokantasında hayatını kaybetti. Ancak ortaya atılan bir diğer iddia ise, ölümün "Happy Garden" adlı bir saunada gerçekleştiği yönünde. Bu çelişkili bilgiler, olayın üzerindeki sır perdesini daha da kalınlaştırıyor.
Muhammed Yakut'un videoları, bir dönem Sedat Peker'in ifşaatlarına benzer bir etki yaratmış, pek çok siyasi ve bürokrat hakkında ciddi iddialar ortaya atmıştı. Bu iddiaların hedefindeki kişilerin gücü ve Yakut'un yeraltı dünyasının en tehlikeli isimleriyle olan dolaylı bağlantıları, onun "doğal" bir ölümle hayatını kaybetme ihtimalini zayıflatıyor.
Serbest bırakılır bırakılmaz gelen bu ölüm, pek çok kişi tarafından "infaz" veya "susturma operasyonu" olarak değerlendiriliyor. Yakut'un kalp rahatsızlığı olup olmadığı bilinmese de, onun gibi kritik bilgilere sahip bir ismin, en savunmasız olduğu anda hayatını kaybetmesi, geride cevaplanması gereken pek çok soru bıraktı. Almanya adli makamlarının yapacağı otopsi ve soruşturma, "kalp krizi" teşhisinin ardında başka bir neden olup olmadığını ortaya çıkaracak. Ancak o zamana kadar, Muhammed Yakut'un sır dolu ölümü, Türkiye'nin karanlık dehlizlerinde yankılanmaya devam edecek.