Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 4 Mayıs 2026 tarihli rapor, Türkiye genelinde etkili olacak kuvvetli yağış ve fırtına riskine dikkat çekti. Ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava beklenirken, birçok bölgede aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü yağışların etkili olacağı bildirildi.
Uzmanlar, özellikle ani bastıran yağışların kısa sürede ciddi olumsuzluklara yol açabileceğini belirterek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Raporda, sel ve su baskını başta olmak üzere çeşitli risklere karşı uyarılar öne çıktı.
Yağışlar yer yer karla karışık olacak
Yapılan değerlendirmelere göre yağışlar, genel olarak yağmur ve sağanak şeklinde görülecek. Ancak iç ve yüksek kesimlerde hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yağış türü değişecek.
Özellikle İç Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışı bekleniyor. Bu durum, mayıs ayına rağmen kış koşullarının bazı bölgelerde etkisini sürdürdüğünü gösteriyor.
Kuvvetli yağış uyarısı yapılan iller
Meteoroloji, birçok il için kuvvetli ve yer yer şiddetli yağış uyarısında bulundu. Buna göre:
- Marmara’nın doğusu
- Doğu Akdeniz
- Batı Karadeniz (Sinop ve Kastamonu hariç)
- Eskişehir
- Ankara’nın batı ilçeleri
- Aksaray, Nevşehir, Niğde
- Adıyaman, Gaziantep ve Kilis
Bu bölgelerde yağışların kuvvetli olması bekleniyor. Ayrıca Sakarya, Düzce, Bolu, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yağışların çok kuvvetli ve şiddetli olacağı tahmin ediliyor.
Yetkililer, bu illerde yaşayan vatandaşların sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olması gerektiğini belirtti.
Rüzgar da kuvvetli esecek
Raporda yalnızca yağış değil, kuvvetli rüzgar da önemli bir risk unsuru olarak öne çıktı. Türkiye genelinde rüzgarın:
- Batı kesimlerde kuzeyli
- Doğu kesimlerde güneyli yönlerden
orta kuvvette, bazı bölgelerde ise 40-60 km/saat hızla kuvvetli esmesi bekleniyor.
Özellikle Marmara, Ege ve Batı Karadeniz’in batısında kuzeyli rüzgarlar dikkat çekerken; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’de güneyli rüzgarların etkili olacağı ifade edildi.
Sıcaklıklar bölgeler arasında değişecek
Hava sıcaklıklarının Türkiye genelinde farklı yönlerde değişim göstereceği belirtildi. Buna göre:
- Kıyı Ege ve Marmara’da sıcaklıklar 2-4 derece artacak
- İç kesimlerde 2-4 derece düşüş yaşanacak
- Doğu bölgelerde önemli bir değişiklik beklenmiyor
Bu durum, özellikle iç bölgelerde hissedilen soğuk havanın devam edeceğine işaret ediyor.
Ege’de iç kesimlere dikkat
Ege Bölgesi’nde genel olarak parçalı ve çok bulutlu bir hava beklenirken, kıyı kesimlerde yağış öngörülmüyor. Ancak iç kesimlerde sağanak yağış etkili olacak.
İzmir ve Muğla çevrelerinde parçalı bulutlu bir hava hakim olurken, Denizli ve Afyonkarahisar gibi iç kesimlerde yağış görülecek. Yüksek kesimlerde ise karla karışık yağmur ihtimali bulunuyor.
Karadeniz’de şiddetli yağış bekleniyor
Batı Karadeniz, günün en kritik bölgeleri arasında yer alıyor. Bölgede etkili olacak yağışların özellikle Düzce, Bolu, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.
Bu nedenle bölgede yaşayan vatandaşların ani sel, heyelan ve su baskınlarına karşı dikkatli olması gerektiği vurgulandı.
Çığ tehlikesi uyarısı yapıldı
Meteoroloji raporunda dikkat çeken bir diğer başlık ise çığ tehlikesi oldu. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun yüksek ve eğimli bölgelerinde kar örtüsünün erimesiyle birlikte çığ riski bulunduğu bildirildi. Uzmanlar, bu bölgelerde yaşayanların ve özellikle dağlık alanlarda bulunanların dikkatli olması gerektiğini belirtti.



