EMCDDA’nın raporuna göre, Avrupa’da uyuşturucu pazarı giderek daha karmaşık ve çeşitli hale geliyor. Uyuşturucu üretimi ve ticareti, organize suç gruplarının faaliyetlerinin merkezinde yer alıyor. Uyuşturucu kullanıcıları ise daha fazla risk altında.

Raporda, Avrupa’da en çok kullanılan uyuşturucunun metamfetamin olduğu belirtildi. Metamfetamin, amfetamine benzer bir sentetik uyarıcı madde olup, beyindeki dopamin seviyesini artırarak zihinsel ve fiziksel performansı yükseltiyor. Ancak aynı zamanda bağımlılık, psikoz, depresyon ve kalp sorunları gibi ciddi yan etkilere neden oluyor.

Metamfetamin kullanımı daha önce Çekya ve Slovakya gibi bazı ülkelerde yoğunlaşmışken, son yıllarda aralarında Türkiye’nin de olduğu Belçika, Kıbrıs, Almanya’nın doğusu, İspanya ve Danimarka, Finlandiya, Litvanya ve Norveç gibi ülkelerde de artış gösterdi.

TÜRKİYE’DE METAMFETAMİN ALARMI

EMCDDA’nın raporunda Türkiye ile ilgili de önemli veriler yer aldı. Rapora göre, 2021 ve 2022 yıllarında atık sular üzerinden yapılan araştırmalarda amfetamin ve metamfetamin kullanımının Türkiye’de yıllar içerisinde arttığı ve kullanımın en yüksek olduğu ülkeler arasına girdiği belirtildi.

Raporda incelenen 60 ülkede 2021 ile 2022 arasında metamfetamin kullanımının yükseldiği ülkeler şöyle sıralandı: Çekya, Letonya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre uyuşturucu suçlarından tutuklu ve hükümlü sayısı son 7 yılda 36 bin kişiden 128 bine yükseldi. Bu verilere göre uyuşturucu ile bağlantılı tutuklu ve hükümlülerin sayısı cezaevinde kalanların üçte birini oluşturuyor.

Editör: Kazim Bozkurt