Merkez Bankası, 'Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası’nda vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarını ve banka bazında işlem limitlerini yüzde 30’dan yüzde 3’e indirdi. Bu düzenleme, piyasaya fonlama kanalında yeni adımların sinyali olarak yorumlandı.

Swap satış limiti neden düşürüldü?

Merkez Bankası, 'Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarını yüzde 30’dan yüzde 3’e indirdi. Aynı zamanda, banka bazında belirlenmiş işlem limitleri de yüzde 30’dan yüzde 3’e düşürüldü.

Merkez Bankası, bu düzenlemeyi Banka İdare Merkezi’nden bankalara gönderdiği bir yazıyla duyurdu. Yazıda, “Kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarında Döviz ve Efektif Piyasalar işlem limitlerinin yüzde 30’undan yüzde 3’üne indirildiği” belirtildi.

Yazıda ayrıca, “Bu çerçevede banka bazında limitlerin de banka bazında belirlenmiş olan Döviz ve Efektif Piyasalar işlem limitlerinin yüzde 3’ü ile sınırlandırıldığı” aktarıldı. Limit kullanımlarının döviz ve efektif piyasalar işlem limitlerinden düşülmeden bağımsız olarak uygulanacağı da vurgulandı.

Merkez Bankası’nın bu düzenlemeyi yapmasının nedeni, piyasaya fonlama kanalında yeni adımlar atmak istemesi olarak yorumlandı. Kotasyonlu swap işlemleri son dönemde sınırlı kullanıma sahip olduğu için, düzenlemenin doğrudan etkisinin sınırlı kalması bekleniyor. Ancak düzenlemenin, Merkez Bankası’nın piyasaya daha az TL vermek istediğinin ve döviz rezervlerini artırmak istediğinin bir sinyali olduğu düşünülüyor.

Swap işlemleri nasıl yapılıyor?

Swap işlemleri, iki tarafın belirli bir süre için bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemlerdir. Döviz karşılığı TL swap işlemleri ise, spotta döviz alınıp vadede döviz satılmasına dönük işlemlerdir.

Evde Bakım, SED ve Aile Destek ödemeleri Mayıs ayında ne zaman yapılacak? Evde Bakım, SED ve Aile Destek ödemeleri Mayıs ayında ne zaman yapılacak?

Merkez Bankası, döviz karşılığı TL swap piyasasında, bankalara TL verip karşılığında döviz alıyor. Böylece, piyasaya TL likiditesi sağlıyor ve döviz rezervlerini artırıyor. Swap işlemleri, Merkez Bankası’nın fonlamasının ana kaynağına dönüşmüştü.

Merkez Bankası taraflı döviz karşılığı swap piyasasında swap stoku, 46,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Döviz depolar dahil toplam swap pozisyonu ise 50,1 milyar dolar seviyesinde. Bankacılık sisteminde net fonlama ise -740 milyar TL ile rekor likidite fazlası bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ