İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI raporuna göre, ocak ayında imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 49,2'ye yükseldi, ancak sektördeki daralma eğilimi 7. ayda da devam etti. Bu durum, faaliyet koşullarındaki bozulmanın hafiflediğini gösterse de, üst üste yedinci ayda 50,0 eşik değerin altında kaldı.

Faaliyet Koşullarında İyileşme Belirtileri

Aralık ayındaki 47,4'e karşın, ocakta manşet PMI 49,2 ile son dört ayın en yüksek seviyesine ulaşarak faaliyet koşullarındaki hafif düzelmenin habercisi oldu. Ancak, sektördeki daralma eğilimi devam etti ve üst üste yedinci ayda 50,0 eşik değerin altında kalmış oldu. Faaliyet koşullarındaki olumlu seyir, üretimdeki düşüşün son altı ayın en düşük hızında ölçüldüğüne işaret etti.

Sektörel Değerlendirme: Giyim ve Deri Ürünleri Sert Düştü

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, takip edilen 10 sektör arasında giyim ve deri ürünleri sektörü en sert düşüşü yaşadı. Kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri hariç tüm sektörlerde yeni siparişlerde yavaşlama gözlendi. Ancak, yeni yıla istihdamını genişleterek başlayan sektörlerin sayısı da dikkat çekiciydi.

Borsa rekor tazeledi Borsa rekor tazeledi

İmalatçılar Zorlu Bir Talep Ortamıyla Karşı Karşıya

Ocak ayında girdi maliyetlerindeki enflasyon, geçen yılın ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti. Bu artışta asgari ücret zammının yanı sıra ham madde maliyetlerindeki yükseliş ve liradaki değer kaybının etkisi oldu. İmalatçılar, kendi satış fiyatlarını hızla artırarak enflasyonu son beş ayın en yüksek seviyesine taşıdılar.

S&P Global Market Intelligence'dan Değerlendirme

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verilerini değerlendirirken, sektördeki yavaşlama eğiliminin hafiflediği yönünde olumlu sinyaller olduğunu belirtti. Ancak, maliyet enflasyonundaki hızlı artışın talebi sınırladığına ve Kızıldeniz'deki nakliye sorunlarının tedarik zincirlerinde aksamalara neden olduğuna dikkat çekti.

Talep ve Üretim Baskı Altında: İstihdamda İyileşme Gözlemlendi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporu, ocak ayında talep ve üretimin baskı altında olduğunu ortaya koydu. Talep ve üretimdeki baskı, kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü haricinde diğer sektörleri etkiledi. Ancak, istihdamda olumlu gelişmeler yaşandı ve on sektörden beşi çalışan sayılarını artırdı.

Kızıldeniz Sorunları ve Teslimat Süreleri

Ocak ayında Kızıldeniz'deki sorunlar nedeniyle tedarikçilerin teslimat sürelerinde artış gözlendi. Teslimat sürelerindeki en belirgin artış, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe yaşandı. Bu gecikmeler, satın alma faaliyetlerinde genel bir azalmaya rağmen gerçekleşti.

Kaynak: haber merkezi