İzmir’in Menemen ilçesi, bu yıl beşincisi düzenlenen Bozalan İncir Festivali ile binlerce kişiyi buluşturdu. Gün boyu süren etkinliklerde hem yöre halkı hem de çevre şehirlerden gelen ziyaretçiler, Bozalan’ın lezzetiyle meşhur incirini tatma ve satın alma fırsatı buldu. Festival alanında kurulan satış stantları, çocuklar için hazırlanan eğlenceli aktiviteler, söyleşiler ve konserler, etkinliği bir şenlik havasına dönüştürdü.

Sabah saatlerinde başlayan programda festival kortej yürüyüşüyle coşku doruğa ulaştı. Halk oyunları gösterileri, bando performansları ve vatandaşların yoğun katılımı, Menemen’in tarımsal değerine sahip çıkışının simgesi oldu.

Başkan Pehlivan: Üreten Menemen güçlü Menemen demektir

Festivalin finalinde vatandaşlara seslenen Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, tarımın ve üreticinin önemine vurgu yaptı. Bu yıl 1.100 dekar alanda yaklaşık 600 ton incir hasadı beklediklerini söyleyen Pehlivan, şunları dile getirdi:

“Bu rakam yalnızca bir üretim miktarı değil; alın terinin, emeğin ve toprağa duyulan sevginin karşılığıdır. Bizler üreticimizin yanında olmaktan, onların emeğini değerli kılmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü biliyoruz ki, üreten Menemen güçlü Menemen demektir. Menemen üretir, Türkiye ve dünya kazanır. Bugün festivalini kutladığımız Bozalan incirimiz, artık yalnızca ülkemizin sofralarına değil, dünya ülkelerinin sofralarına da ulaşıyor.”

Menemen’in bereketli topraklarında yetişen Bozalan inciri, son yıllarda yalnızca Türkiye’de değil, yurt dışında da ilgi görmeye başladı. Aroması, kalitesi ve dayanıklılığıyla öne çıkan incir, ihracat sayesinde bölge ekonomisine de katkı sağlıyor.

Festivalde açılan stantlarda yerli üreticiler ürünlerini sergilerken, ziyaretçiler hem incir satın aldı hem de yöresel ürünlerin tadına baktı. Festival, üretici ile tüketiciyi aynı platformda buluşturarak kırsal kalkınmaya katkı sağladı.

Doğal reçetelerden sahne konserlerine renkli etkinlikler

Festival boyunca birbirinden farklı etkinlikler vatandaşlara sunuldu. Diyetisyen Hatice Nur Ege, “Köyden şehre doğal reçeteler” başlıklı söyleşide sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.

Günün ilerleyen saatlerinde sahne alan yerel sanatçılar, konserleriyle festival coşkusunu artırdı. Akşam saatlerinde ise ünlü şarkıcı Gülben Ergen, sahne performansıyla alanı dolduran binlerce kişiye unutulmaz anlar yaşattı. Ergen, sahneden inerek seyircilerin arasına karıştı, hayranlarıyla birlikte şarkı söyleyip fotoğraf çektirdi.

2-264

Çöp tesisi tartışması festival kürsüsüne taşındı

Başkan Pehlivan konuşmasında yalnızca tarımı değil, çevre sorunlarını da gündeme taşıdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’e çöp tesisi kurmak istediğini iddia eden Pehlivan, bu girişime karşı olduklarını net bir dille ifade etti:

“Çöp tesisi demek, en basit haliyle hastalıklara davetiye çıkarmak demektir. Hava kirliliği, yeraltı sularımızın kirlenmesi, tarım alanlarımızın zarar görmesi ve sağlığımızın tehdit edilmesi anlamına gelir. Biz Menemenliler olarak gerek hukuki gerek idari tüm imkanlarımızla bu girişime karşı duracağız. Menemen çöp tesisine asla geçit vermeyecek.”

Kamu emekçilerinin olduğu tüm konfederasyonlar aynı gün iş bırakıyor
Kamu emekçilerinin olduğu tüm konfederasyonlar aynı gün iş bırakıyor
İçeriği Görüntüle

Festivalde yapılan konuşmaların ortak noktasını tarımsal üretimin korunması ve geliştirilmesi oluşturdu. Belediye Başkanı Pehlivan, üreticilerin yanında durmaya devam edeceklerini belirterek şu sözleri kaydetti:

“Bizim için incir yalnızca bir meyve değil, aynı zamanda bir kültür, bir mirastır. Bozalan’ın inciriyle başlayan bu yolculuk, Menemen’in tarım potansiyelini tüm dünyaya göstermektedir. Çiftçimizin alın terini desteklemek, onların ürettiklerini değerli kılmak bizim en temel sorumluluğumuzdur.”

Kaynak: DHA