MARKA TESCİLİ NEDEN ÖNEMLİ?

Marka Tescili : Marka İhlaliyle Mücadelede Hukuki Bir Kalkan

Günümüzde pazarlama sektörünün de gelişmesiyle iş dünyasında rekabet her geçen gün artmakta. Özellikle de marka ihlalleri ve taklit ürünlerin yaygınlaşması marka sahipleri için ciddi bir problem haline geldi. Bu nedenlerle işletmeler, iş dünyasında diğer firmalarla rekabet edebilmek ve markalarını izinsiz kullanımına karşı korumak için markalarını tescil etme yolunu tercih ediyor. Markasını koruma stratejisini benimseyen firmalar hem tüketici nezdinde hem de diğer firmalara karşı önemli bir avantaj sağlıyor. Bu avantajlar arasında işletmesinin ticari itibarını korumak, diğer firmaların izinsiz kullanımlarına karşı yasal önlem ve müdahaleler, tüketici nezdinde markanın itibarı ve ayırt ediciliği gibi önemli hususlar yer almakta.

Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında marka tescili ile marka sahibine mülkiyet hakkı sağlanması düzenlenmiştir. Böylelikle markalarını tescil ettiren marka sahipleri hukuki koruma altına alınıyor. Tescili olmayan marka sahipleri ise, markasına benzer tescilli bir markaya karşı taklitçilik ve marka ihlalleri işlediği iddiası ile karşı karşıya gelebilir. Özellikle de son yıllarda taklit ve korsan ürünlerin pazar piyasasında artmış olmasıyla tescilli markalar bu ürünleri satan işletmelere karşı yasal haklarını kullanmaya başladı.

Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescilli bir markanın taklit ürünlerini satmak eylemi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bir güne kadar adli para cezası olarak düzenlenmekte. Bu nedenle tescilli bir markanın taklit ürünlerinin satıldığının tespit edilmesi durumunda Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 30. Maddesi uyarınca hapis cezası gündeme gelmekte.

Peki markanıza nasıl koruma sağlayabilirsiniz? Öncelikle marka sahiplerinin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yasal bir marka tescil başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Marka tescili, bir işletmenin logosu, ismi, sloganı veya diğer ayırt edici özelliklerini koruma altına almasını sağlıyor. Tescil başvurusunu gerçekleştirilirken benzer marka araştırmalarının yapılması ve başvurunun usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmesi önem taşıyor. Marka başvurusu tescil edildikten sonra 10 yıl boyunca marka sahipleri markalarını hukuki yollarla koruma hakkına sahip oluyor.  10.yıl sonrasında marka sahipleri korumayı yenileyebiliyor. - T&Y Hukuk Danışmanlık Marka vekili Av.Tüze Yılmaz

Editör: HABER MERKEZİ