Haber/ Arif ARI

CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesine getirilen yasağı eleştirdi. Bakırlıoğlu, "Tarımda oynanan oyunları görüyoruz. Gümrüksüz ithalat izinlerini, günlük ithalat kararnamelerini, yüksek rekolte açıklamalarını biliyorduk ama ihracat yasağını uzun yıllar sonra yeniden duyduk. Bunlardan çiftçimiz hep zarar gördü. Şimdi de ihracat yasağı ile çiftçiye darbe vuruyorlar'' dedi.

BAHANE PANDEMİ

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nün, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine zeytinyağının dökme olarak ihraç edilmesine yasak getirdiğini hatırlatan Bakırlıoğlu, "Gerekçe olarak; koronavirüs pandemisinin yarattığı belirsizlik ortamı gösteriliyor" diye konuştu. Bakırlıoğlu, "Hele hele enflasyonun düşürülmesi gibi bir gerekçe de var ki çiftçi resmen AKP’nin sorumlu olduğu ekonomik krize kurban edildiği anlaşılıyor'' dedi.

"Yıllardır Suriye’den ihraç kaydıyla getirilen ve iç piyasaya sürülen zeytinyağları ile mücadele veren bir Milletvekili olarak, ithalat serbestliği kadar, ihracat yasağının da üreticiye ağır darbe vuracağını söylüyoruz'' diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Zeytinyağı ihracatımızın yarısının dökme olarak yapıldığını düşünürsek bu yasak ihracatçılarımız da ciddi sıkıntı yaşayacaktır. Böyle bir karar kabul edilemez. Çünkü yüz binlerce zeytin ve zeytinyağı üreticisi çiftçinin elindeki zeytinyağlarının fiyatı düşecek ve çiftçi yine zarar ettirilecektir. Bu kararı alanlar ihracat bağlantısı yapan ihracatçılarımızın yaşayacağı sıkıntıyı dikkate almışlar mıdır? 31 Ekim 2021 tarihinde yasak kalktığında ihracatçılarımız kaybettikleri pazarda yeniden yer alabilecekler midir? Bu durumda uluslararası pazarda nasıl rekabet edeceğiz?''

"Kaldı ki ihracat rakamları da bu yasak kararının doğru olmadığını gösteriyor. Örneğin 2019 yılında 43 bin ton zeytinyağı ihracatımız var'' açıklamasında bulunan Bakırlıoğlu, " Aynı yıl 23 bin tonu Suriye’den ihraç kaydıyla getirildiğine göre ihracatımızın yarısını Suriye’den getirilen zeytinyağı oluşturuyor. İhracat rakamlarına baktığımızda yıllar itibariyle artış olsa da dünya zeytinyağı ihracatındaki payımız giderek azalmaktadır. 2001 yılında dünya zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki payımız yüzde 5.5 iken, 2019 yılında yüzde 1.6’ya gerilemiştir. 2001 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatının toplam ihracat içindeki payı yüzde 0.5 iken, 2019 yılında yüzde 0.1’e düşmüştür'' ifadelerine yer verdi.

TÜKETİCİYE YANSIMAYACAK

"Bilindiği üzere tüm tarım ürünleri sektörleri gibi zeytinyağı sektörü de hassas bir sektördür. İhracat ve ithalat iç piyasada ürün fiyatlarını doğrudan etkilemektedir'' açıklamasıyla sözlerini sürdüren Bakırlıoğlu, "İhracat yasağı üreticinin elindeki zeytinyağı fiyatının düşmesine neden olacak ya da bilerek düşürülecektir. Daha önceki deneyimlerden bu kısıtlamaların tüketici fiyatlarına yansımadığı da görülmüştür'' dedi.