Haber / Didar DEMİRCİ

Manisa’da faaliyet gösteren Termokar A. Ş. patronları, sendikalı işçileri ücretsiz izne çıkardı. Konuya ilişkin Birleşik Metal İş Sendikası, 3 yıl önce açtığı yetki davasına ek olarak Termokar A.Ş.’ye bir dava daha açtı.
Birleşik Metal İş Sendikasına üye olan Termokar A.Ş işçileri, patronun baskılarıyla mücadele etmeye devam ediyor. 3 yıl önce üye çoğunluğunu sağlayarak yetkili sendika olmaya hak kazanan Birleşik Metal İş Sendikası, patronun itirazı sonucu yetki davası açmıştı. Söz konusu dava devam ederken işveren, 16 işçiyi sendikalı olduğu için ücretsiz izne çıkardı. Bu nedenle Birleşik Metal İş Sendikası, yeni bir dava daha açtı.

“Bu cesareti nereden alıyor”

Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, Termokar Fabrikasında yaşananlara ilişkin gazetemize açıklama yaptı. Çeltek, “3 yıldan beri yetki davası devam ediyor. Yetkiyi almamıza işveren itiraz etti. İşçileri haksız, hukuksuz bir şekilde ücretsiz izne gönderdi. Tam bir hukuk skandalı yaşanıyor burada. İçeride yabancı işçi çalıştırıyor; Afganlı, İranlı, Suriyeli, Myanmarlı… Pandemi sürecinde çıkartılan ücretsiz izin uygulaması; iş yerinde namuslu, düzgün, hakkını arayan insanları cezalandırma aracı olarak kullandı” dedi. Yetki davası sürecinde yerel mahkemenin bilirkişi raporu istediğini ve 3 kere yapılan bilirkişi incelemelerinde lehlerine sonuç aldıklarını hatırlatan Çeltek, “Bu raporlara rağmen iş veren aynı uygulamalara devam ediyor. İşverene bir yaptırım uygulamadılar ve arkadaşlarımız iş başı yapmadı. Bu patron bu hukuksuzluğa rağmen bu cesareti nereden alıyor” diye konuştu.

“İşler artı ama biz ücretsiz izindeyiz”

Termokar Fabrikasında çalışan işçilerden Volkan Domaç, “3,5 senedir sendika için mücadele veriyoruz. Bu mücadele sonucunda içeride büyük baskılara maruz kaldık. Mobbingler, tehditler, odaya çekmeler… Sendikadan vaz geçelim diye ellerinden ne geliyorsa yaptılar. İşte en son öncü işçi dediğimiz 16 kişi vardı. Hepimizi ücretsiz izne çıkardılar. 10 işçinin işe dönüşünü sağladık. Şimdi dışarıda sadece 6 kişi var. Onlar da sendikayı fabrikaya sokan işçiler” dedi. Domaç, “Maaşlarımızı düşürdüler, asgari ücrete çektiler. Yapılmadık hakaret, küfür kalmadı. Ben kendimden örnek vereyim müdür yardımcısı, vardiya amiri ve üretim müdürü tutanak tutmak için benim arkamda dolaştılar. İşten atmak için ellerinden geleni yaptılar. Pandemi baş verdiğinde pandemiyi mana gösterdiler. Bizi ücretsiz izne çıkardılar. Yani bize ‘bin 100 lira ile geçinin’ dediler. O nedenle fabrika önünde direnişteyiz” diye konuştu.