Akhisar ve Salihli çevre dernekleri sülfürik asit havuzlarını gözlem altına almak için buraların fotoğrafını çekerek değerlendirme altına aldı. 

 Meta Nikel A.Ş.’ye ait Atık Depolama Tesisi, Manisa’nın Gördes ilçesindeki nikel madeninde her yıl binlerce ton sülfürik asit, Kepez-Simav Dağları’nda Akhisar ve Gördes’in tepesinde kaynıyor.

Nikel madeninin zehirli atık barajı doldu taşmak üzere. Şirket panik halinde zehir barajını genişletmeye çalışıyor. Baraj taşarsa İzmir ve Manisa’nın sularında tehlike yaratması yüksek ihtimal olduğu belirtiliyor. Bu zehir barajının hemen altındaki dereler İzmir ve Manisa’nın su ihtiyacını karşılayan barajları beslediği biliniyor.

Son çekilen fotoğraflarda havuzların üçüncü kez yükseltildiği ancak bu yükseltinin de yetersiz kaldığı fotoğraflara da yansıyor.

Akhisar ve Salihli çevre dernekleri Meta Nikel A.Ş.’ye ait Atık Depolama Tesisi için harekete geçiyor. Akhisar çevre gönüllüsü Adnan Selvi çektiği fotoğrafları paylaşarak havuzların son durumunu kamuoyu ile paylaştı. Fotoğrafları inceleyen Akhisar ve Salihli çevre dernekleri de en ufak sızmada etrafta insan sağlığını tehdit edecek durumun ortaya çıkacağını belirtiyorlar.

Salihli Çevre Derneği Başkanı Av.Seçil Ege, havuzların durumu ve yaratacağı tehlike konusunda şunları söyledi:

 “Gördes Nikel Madeni hem ocak alanı bölgesinde hem de diğer ilçelerde ekolojik tahribata yol açıyor, sularımıza, topraklarımıza zehir saçıyor. Özellikle Gölmarmara Gölü, Gediz Nehri ve Gediz Havzası yeraltı su  kaynakları büyük bir tehlike altında. Sudaki ve havadaki Ağır metal kirliliği kurumların raporları ile tespit edilmesine rağmen kamuyla paylaşılmıyor aksine halen ocağın genişletilmesi projelendiriliyor. 

Şu an bu maden ocağına 3. Kez Kapasite Artışı için yapılan ÇED başvurusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığında çed süreci işletiliyor. Bakanlık sayfasından yapılan duyurudan 06/07/2021 tarihinde İDK toplantısı yapılacağını öğrendik. Buradan Akhisar’dan Salihli’den Gördes’ten yetkililere sesleniyor kapasite artışına onay vermemelerini ve bu zehir ocağını kapatmalarını talep ediyoruz.”. Arif Arı