Ahmetli muhtarları ile ziraat odalarının Salihli Regülatörü başında açıklama yaparak Marmara Gölü için; "tarımın suya ihtiyacı var'' açıklamasıyla dikkatleri çekmişti.

Marmara Gölü’nün kurtarılması için  Ahmetli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Bozdağlardan akan Ahmetli Çayı’nın Marmara Gölüne dökülmesi projesine, DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından bir kez daha ret cevabı verilmişti.
Projelere duyarsız kalan DSİ'nin ne zaman   Marmara Gölü'ne duyarlı hale geleceği konusunda konuyla ilgilenenler merak etmeye başladı. DSİ'nin konuya ilgi göstermesi halinde Marmara Gölünün su ile beslenmesi sorunun çözümü noktasında bir hamle olacağı belirtiliyor.

Ege Bölgesi İçin Çok Önemli

Marmara Gölü, sadece Manisa için değil Ege Bölgesi içinde çok kıymetli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' olarak tescillenen, başta tepeli pelikan olmak üzere, karabatak gibi nesli tehlike altında olan 421 kuş türünün 101 çeşidine ev sahipliği yapıyor.

7 Mahallenin Geçim Kaynağı

Marmara Gölü 100 civarında kuş türüne ev sahipliği yapmasının yanı sıra onlarca aile içinde geçim kaynağı.  Marmara Gölü çevresindeki 160 civarında balıkçı, balıkçılık yaparak geçimini sağlıyordu. 7 mahallenin geçim kaynağı olan göldeki kuraklık, balıkçılığın da durmasına neden oldu.

Çiftçiler Zor Durumda Kalacak

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal sulama sezonu planlanandan daha önce sona ermiş çok sayıda çiftçi mağdur olmuştu. Çiftçiler, “Bu kadar çok çay ve dereden  akan suyun Ege Denizi’ne dökülmesini kabullenemiyoruz. Bu göl tarımsal sulama için hayati öneme  sahip. Ahmetli Regülatörü neden çalıştırılmıyor. Mahsullerimiz susuzluk nedeniyle tarlada heba olursa bunun hesabını kim verecek” şeklinde konuştular.

EGEÇEP ve Salihli Çevre Derneği Çalışma Başlattı

Öte yandan çevre dernekleri de Marmara Gölü'nden yana duyarlılıklarını artırarak harekete geçtiler.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da, 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' olarak tescillenen, başta tepeli pelikan olmak üzere, karabatak gibi nesli tehlike altında olan kuş türlerinin de bulunduğu 20 bin su kuşuna ev sahipliği yaptığı belirtilmişti. Bu nedenle canlılar için de önemli olan Marmara Göl için aktivistler de ilgilerini yöneltmeye başladılar.

EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) ile Salihli Çevre Derneği Marmara Gölü’nde  su seviyesinin düşmesi ve bölgedeki kuraklık ile ilgili olarak çalışma başlattı.
Egeçep Tarım ve Havza Çalışma Grubu ile birlikte başlatılan çalışmada bölgede inceleme ve değerlendirmede bulunmak üzere bilim insanları ile keşif gerçekleştirileceği, tarımsal üretim verileri ile iklim olayları haritası karşılaştırmaları yapılacağı belirtildi.

Çalışma grubu daha sonra Marmara Gölü’nün su seviyelerinde mevsimsel dönemlere göre yaşanan düşüklüğünün sebepleri, etkileri ve çözüm önerilerine ilişkin raporunu ilgili kurumlar ve kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.