Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve ismini üreticilerin belirlediği Spil Karası üzüm çeşidi, aynı zamanda sera ortamında topraksız olarak da yetiştirildi. Serada topraksız üzüm yetiştiriciliği araştırma projesinde bu yıl da hasat yapıldı. Erkenci bir tür olan Spil Karası ve Trakya İlkeren üzüm çeşidinin serada topraksız ortamda yetiştirilmesiyle aynı bitkiden yılda 2 kez ürün alınabiliyor. Piyasada üzümün bulunmadığı haziran ve kasım aylarında yapılan üzüm hasadıyla piyasaya üzüm arz edilmesi hedefleniyor.
Haziran ayının ortasında üzüm hasadına başlandığını belirten Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Haziran ayının ortasında ilk haşatımıza başlatıyoruz. Şu an kapalı sistem tam kontrollü uzaktan erişim sağlanabilen sera içerisindeyiz. Çalışmamız halen devam ediyor. Bu yıl 3. verimini alacağız ve üreticimize net önerilerde bulunabileceğiz. Erken dönemde örtü altında serada üzüm hasadını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece üretim sezonunu açarak üreticilerimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu serada yaklaşık 2 aylık bir erkencilik sağlıyoruz. Birim alanda açıktaki yetiştiriciliğe göre ilk hasatta aynı oranda yaklaşık bir üzüm hasadını yapabiliyoruz. Buradaki diğer amacımız ise bir yılda 2 defa hasat yapabilmek. Bir haziran ayında bir de kasım ayı sonu aralık ayı başlarında ikinci bir hasadı gerçekleştirerek birim alandan da daha fazla gelir elde etmeyi düşünüyoruz. Yaklaşık ilk hasatla beraber açıktaki yetiştiriciliğe yakın bir verim değeri alıyoruz. İkinci hasatta da yaklaşık 3’te 1’i kadar elde ettiğimiz verim tamamen artı değer yazıyor. Daha fazla gelir elde ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Seranın tam kontrollü olduğunu ifade eden Ünal, “Aynı zamanda burası tam kontrollü bir sera. Bitkilere uyguladığımız bütün girdi tamamen kontrol altında ve bitkinin isteği doğrultusunda veriliyor. Aynı zamanda drenaj kanallarından verdiğimiz gübre ve suyu tahliye edip, bu gübre ve suyun tekrar eksiklerini tamamlayarak kapalı bir sistem şeklinde tekrar bitkimize uygulama şansımız var” ifadelerini kullandı.