Haber / Arif Arı

Türkiye'de döviz kurunda yaşanan dalgalanma gıda sektörünü vururken, zamlar bir birini izlemesi tüketiciyi isyan edecek hale getirirken esnafı da çaresiz bıraktı. 

Manisa Akhisar'da kasap esnafı dana kıymanın, 80 TL satış fiyatının artık kurtarmadığını, 20 TL zam talebini Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na iletti. Kasap esnafı kesim etinin fiyatına son olarak yüzde 25-60 daha zam geldiğini bu nedenle mevcut perakende satış fiyatlarına yeni bir zam talebinde bulunduklarını belirttiler. 

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Ali Men, ekonomide piyasalar çok oynak olması dolayısıyla esnafın ne yapacağını şaşırmış durumda olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Şu anda esnafımız nakit sıkıntısı çekiyor. Bunu derinden hisseden esnafımız, zamlar karşısında da çaresiz durumda nasıl hareket edeceği sıkıntısı yaşıyor. Esnafımız bugüne kadar böyle bir sıkıntıyı yaşamamıştır. Kovid pandemi dolayısıyla alınan tedbirler çerçevesinde kapanmalar yaşandı. Arkasından döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ekonomide dengesizlikler yaşanıyor. Artan döviz kurları gıda sektöründe bşr zam zincirlemesi getirdi. Dün 250 gram ekmek 2,50 TL zam kararı alındı. Şimdi kasaplar dana kıymanın fiyatına 20 TL zam istiyor. 80 TL sattıkları kıymanın artık kendilerini kurtarmadığını belirterek, 20 TL zam isteyerek 100 TL'den satılmasını talep ediyorlar. Hayvan kesimlerine zam gelmiş. Normal kesimlerin fiyatına yüzde 25, karkas etine yüzde 60 zam geldiğini ifade ediyorlar.  İlk yönetim kurulu toplantısında zammı görüşüp bir karar vereceğiz. ''