Haber/ Arif Arı
Alınan bilgilere göre, fırıncılardan gelen zam talepleri karşısında duyarsız kalmayan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 17 oda başkanlıklarına fırıncıların zam taleplerinin alınarak gönderilmesini istedi. 17 esnaf ve sanatkarlar oda başkanları fırıncıların 200 gram ekmeğin fiyatını yüzde 25 arttırarak 2 TL yapılmasını istediler. Alınan zam oranının birliğe bildirilmesi üzerine 2 TL çok olduğu, 25 kuruş zammın söz konusu edileceği uyarısı yapıldı.

25 kuruşluk ekmek zam pazarlığı..

Valiliğin, Komisyon üyeleri olan Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğü'ne fırıncıların 200 gram ekmeğe 2 TL zammın yüksek olduğunu, ancak 25 kuruşluk artışın düşünülebilir bir zam olacağının iletildiği öğrenildi. Komisyon üyesi olan ve  aynı zamanda fırıncı esnafı da olan Manisa Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz'nda 25 kuruşluk zamdan yana görüş belirttiği ulaşan bilgiler arasında yer aldı.

25 kuruşluk zamda uzlaşıldı mı?

Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Büyükşehir Belediyesi, hükümeti temsilen Komisyon üyeleri olan Orman ve Tarım İl Müdürlüğü ile Ticaret İl Müdürlüğü'den oluşan komisyon, gelen zam taleplerini değerlendiriyor.  Komisyonda yapılan oylama sonucu çıkan oy sayısı belirleyici oluyor. Genelde zam taleplerine hükümeti temsil edenlerin şerh düşerek zamdan yana olmadıkları belirtiliyor. Çeşitli kaynaklara göre fırıncıların 200 gram ekmeğe 2 TL zammın kabul görmeyeceği 1,75 TL kabul görme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Zammın komisyondan bu şekilde çıkması halinde Manisa'da 200 gram ekmek 1.50 TL yerine, 1.75 TL'den satılmaya başlanacak.

Fırıncılar zammı isterken un çuvalına 10 TL daha zam geldi

Bu arada pandemi sırasında un çuvalına yüzde 80 zam geldiği belirtilirken, fırıncıların zam taleplerini bildirdikleri sırada çuval başına 10 TL daha zam geldiği bildirildi. Alınan bilgiye göre, pandemi öncesi 50 kg'lık un çuvalı 90 TL'den satılıyordu, şuanda fırıncıların aynı un çuvalını 180 TL'den satın alıyorlar. Fırıncılar, kaliteli buğday bulmakta zorlandıklarını ve TMO'den bile ucuz buğday alamadıklarıdan yakındıkları öğrenildi.