Haber / Arif Arı

İşsizlik ve enflasyon en önemli sorunların başında yer alıyor'' değerlendirmelerini yaptı.

Ticaret Odasını Meclis toplantısında konuşan Yılmaz, “Uzun süreden beri mücadele ettiğimiz salgın ile ilgili yaşanan gelişmeler her geçen gün farklı seyirler izlemekte. Son dönemde aşağı yönlü bir seyir izleyen salgın, ortaya çıkan delta varyantı ile birlikte ivmeyi tersine çevirmeye başlamıştır'' dedi. 

 Vaka sayıları tekrar on binleri bulmaya başladığına dikkati çeken Yılmaz,  "Oysa vaka sayılarının azalması ile birlikte daha önce kısıtlamaların kaldırılması, iş yaşamının yeni normale göre düzenlenmesi ile birlikte, hepimiz bir nebze rahat bir döneme girmiştik'' diyerek mutluluğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

" Özellikle turizm sektörü başta olmak üzere birçok iş alanlarındaki toparlanma sinyalleri, hepimizi sevindirmişti. Ancak yeni varyantlar başta sağlığımız olmak üzere, iş yaşamını tekrar tehdit etmeye başladı. Kimi uzmanlar dördüncü dalga endişesini dile getirdi. Kimi uzmanlar da aşılamaya olan talebin bir şekilde arttırılarak, tehdittin hayatımızı olumsuz etkilemesinin önüne geçilebileceğini bildirdi. Bu anlamda şunu belirtmek gerekir ki küresel ölçekte ve ülkemizde haziran ve içinde bulunduğumuz temmuz ayında Covid-19 aşılamaları hız kazandı. Manisa ili olarak vaka sayılarında yüz binde %16, aşılanma oranımız ise yaklaşık yüzde 69 seviyesinde gerçekleşmiştir.''

“İşsizlik ve enflasyon en önemli sorunların başında yer alıyor”

Ülkenin en önemli sorunları arasında işsizlik ve enflasyonun geldiğini kaydeden Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Ekonomimizde önemli bir yere sahip olan birkaç veriyi sizlerle paylaşmak isterim. Geçen yıl ağustos ayında yüzde 62 seviyesinde bulunan tüketici kredileri, haziran ayı itibariyle yaklaşık yüzde 26 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu düşüş özellikle konut ve ihtiyaç kredilerinde görülmüştür. Nitekim konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalmıştır. Fon maliyetlerindeki yükseliş ve enflasyonist baskı ile birlikte bu durumun biraz daha devam edebileceği belirtilmektedir. Büyüme ve dolaysıyla ekonomik canlanma için fon maliyetlerini bir şekilde düşürmemiz gerektiğini bir kez daha ifade etmek isterim. Diğer taraftan bazı sektörlerimizdeki ekonomik toparlanma umut verici olarak kabul edilebilir. Konaklama ve yiyecek sektörlerinde cirolar artmaya başladı. Perakende satışta bu oranın yaklaşık yüzde 49, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde yüzde 78 olduğu görülmektedir. Daha önce de ifade ettiğim gibi, enflasyon ile birlikte ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlik ise yüzde 13 ile gündemde yerini korumaktadır. Özellikle genç nüfus işsizlik oranının geçen aya göre biz nebze düşse de yüzde 24’lerde olması üzerinde düşünmemiz gereken bir konu olmaya devam etmektedir.” 

“Manisa ekonomisi büyümeye devam ediyor”

Sözlerine Manisa ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile devam eden başkan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

 “İlimiz açısından dış ticaret verilerini incelediğimizde, ihracat tutarının artmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Son artışlarla birlikte daha önce Türkiye’de sekizinci sırada olan Manisa, Sakarya’nın önüne geçerek yedinci sıraya yükselmiştir. İhracatımız 2021 yılı mayıs ayında, 2020 yılının aynı ayına göre, yaklaşık yüzde 74 artarak 254 milyon 433 bin dolardan, 441 milyon 894 bin dolara yükselmiştir. Bu başarıya imza atan tüm firmalarımızı candan kutluyoruz. İthalatımız ise yüzde 79 artarak 149 milyon 395 bin dolardan, 267 milyon 981 bin dolara yükselmiştir. Son yayımlanan ulusal veriler, Manisa ekonomisinin emin adımlarla büyümeye devam edeceğini işaret etmektedir. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan, ülkemizin ikinci 500 sanayi kuruluşu çalışmasının 2020 yılı sonuçları malum açıklandı. Açıklanan verilere göre bu yıl ikinci 500 listesinde Manisa’dan 16 firma yer aldı. Daha önce belirttiğimiz gibi, dünyada yaşanan korona virüs salgınına rağmen, Manisalı iş insanlarının üretime, istihdama ve ihracata devam ederek başarı öyküleri yazdığını belirtmek isterim. Bu vesileyle İSO ikinci 500 sıralamasına giren tüm firmalarımızı huzurlarınızda bir kez daha tebrik ederim. Başarılarının devamını dilerim.”