Haber/ Arif ARI
İşyerleri 11 aydır kapalı olan esnaf çaresiz şekilde ekonomik ağır baskıdan çıkmak için arayışlarını sürdürürken, Manisa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği'nin kapısını aşındırıyorlar. Birlik Başkanı Hasan Geriter'in esnafın ekonomik sıkıntı yakınmaları karşısında çaresiz kalırken, belediyelerin ve kaymakamlıkların açıkladıkları maddi desteklerin biran önce esnafa ödenmesi konusunda harekete geçilmesini istedi.

Esnafın Kredi borçlarının geri ödenmesi yıl sonuna ötelensin...

Geriter, konuyla ilgili 9Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada,  esnafın ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirterek, esnafın içinde bulunduğu maddi sıkıntısını bir nebze azaltacak ödemelerin hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Geriter, esnafa gelir kaybının azaltılmasına yönelik kullandırılan kredilerin ödemeleri geldi ve esnafın bugün bu geri ödemeleri yapacak güçte olmadıklarını kaydederek, bu kredi geri ödemelerinin yıl sonuna kadar ötelenmesinin esnafın yükünü biraz hafifleteceğini belirtti.

Esnafın borcundan elektrikleri de kesiliyor

Geriter, açıklamasında şunları söyledi:
"Covid-19 pandemi Dünyayı etkisi altına aldığı gibi Türkiye'yi de etkilemiştir. Türkiye'de ağır hissedilen pandeminin etkisini azaltmak için hükümet bir dizi önlemler almıştır. Bu önlemler içinde insanların kalabalık olarak yer alacakları alanlar vatandaşa kapatıldı. Lokantalar, kahveler, kafeler, döner ve soğuk yapan mekanlar kapatıldı. Ancak, dönerci, soğukcu, lokanta ve kebapçıların servis ile sipariş dağıtacaklar denildi. Buna bizim esnafımız hazırlıksız yakalandı. Servis olanaklarını hazırlamakta zayıf kaldılar. Bu açıdan hazırlığı olmayan mekanlar işyerlerini kapattılar. İşyeri açık olan esnafımızın geliri de yüzde 20'ye kadar düşüş oldu. Bu nedenle onlarda mutlu değiller ve ekonomik sıkıntı içindeler. Kapalı işyerinin ödemeleri devam ediyor. Vergi, prim, kira, elektrik faturalarının ödemeleri sürüyor. Elektriği kesilen esnafımız var. Gıda sektöründe olan esnafımızın elektrikle çalışan buzdolapları durduğunda içindeki ürünleri çöpe atın. Bunu düşünmeden elektriklerini kesiyorlar. Esnafımız bu rütin ödemelerini yaparken, diğer yandan aldıkları kredilerinin geri ödemeleri de gelip çattı.2 borcu birden ödeme güçleri yoktur. Bu durum zaten geliri olmayan esnafımızı zora sokuyor. Bu nedenle kredi kullanan esnafımızın kredi borcu geri ödemelerinin yıl sonuna ertelenmesini istiyoruz. Bu arada belediye başkanları ve kaymakamlıkların açıkladıkları 750 TL maddi destek ödemelerinin de esnafa hemen yapılmasını bekliyoruz.''