Gaslighting, bir kişinin düşünce ve davranışlarını kontrol etmeye çalışan bir manipülasyon yöntemi olarak tanımlanıyor. Bu yönteme maruz kalan kişi, sebepsiz yere kendini suçlu veya anlamsız hissedebilir. Dr. Yaşar, gaslightingin amaçlarının kişi üzerinde güç sağlamak ve onu kendine bağımlı hale getirerek kontrol etmek olduğunu belirtiyor.

Zararları Nelerdir?

Gaslightinge uzun süre maruz kalan kişilerde özsaygının ve özgüvenin kaybolabileceğine dikkat çekiliyor. Bu durum depresyon, anksiyete, ve panik atak gibi psikiyatrik rahatsızlıklara neden olabilir.

Gaslighting Hangi İlişkilerde Görülür?

Gaslighting, genellikle romantik ilişkilerde sıkça görülür. Partnerini çevresinden uzaklaştırmak için eleştirme, küçümseme ve aşağılama gibi yöntemler kullanılır. Ancak ebeveyn ve çocuk arasında da görülebilir. Ebeveyn, çocuğunun kararlarını almasına izin vermez ve kontrolü ele almak ister.

Hacamat nedir? Hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat nedir? Hacamatın faydaları nelerdir?

Ne Yapmalı?

Gaslightinge maruz kaldığınızda duygusal olarak kendinizi değerlendirmeli ve duygusal tepkilerinizi kontrol etmelisiniz. Tartışmalardan kaçının, çünkü bu kişiler hatalarını kabul etmeye eğilimli değillerdir. Duygularınızı yakınlarınızla paylaşın ve bir terapistten destek alın. En önemlisi, bu kişi ile aranıza sınır ve mesafe koymak için adımlar atın.

Kaynak: DHA