Gazeteci-Yazar Yaşar Aksoy, İzmir'in ve Kurtuluş Savaşı'nın sembol isimlerinden Hasan Tahsin'in ardından şimdi de İzmirli Türk Subayı Gavur Mümin'in yaşamını kaleme aldı. Aksoy 40 yıl süren titiz araştırmaları sonucu kitabını yayınladı. Böylelikle, Kurtuluş Savaşı sonunda esir Yunan Başkumandanı Nikalaos Trikopis ile takas edilen Gavur Mümin’in yaşam öyküsü de aydınlığa kavuştu. 

Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayınlanan Gavur Mümin kitabının editörlüğünü Mehmet Ali Güller, yayın yönetmenliğini Enis Batur yaptı.

Yaşar Aksoy, Kurtuluş Savaşı’nın bir numaralı casusu İzmirli Türk subayı Gâvur Mümin’in destansı ve gizemli yaşamını, kahramanın hatıratı, fotoğraf albümleri, madalyaları, gizli belgeler ve onu tanıyan yakın akrabaları ve canlı tanıklar üzerinden yaptığı 40 yıl süren araştırmaları sonucunda yazdı.

Bu kitapta Çanakkale, Kanal Harekâtı, Doğu Cephesi gibi muharebelerde çarpıştıktan sonra, emperyalizmin işgali altındaki bir ülke ve şehirde, melon şapka hatta Yunan üniforması giyerek işgalcilere katılan ve yıllarca Gazi Mustafa Kemal’in casusluğunu yapan bir Türk subayının efsanelere ve karanlıklara karışmış çarpıcı yaşamı, vatan sevgisi ve Yunan zindanlarında işkence içinde geçen yılları anlatılıyor.

Yine ilk kez “Ulusal Kurtuluş” için canları pahasına mücadele veren gizli direniş örgütleri gündeme getirilerek nice isimsiz kahramana olan vefa duygusu pekiştiriliyor.

Yaşar Aksoy “Gavur Mümin – Gazi Paşanın Casusu” isimli kitabının duyurusunu yaparken şu ifadeleri kullandı: "Gönül isterdi ki hep birlikte bir basın toplantısı ve imza günü ile buluşalım. Ancak bir odaya sıkışmış ve dışarı çıkması yasak, kitap fuarı etkinlikleri ve imza günleri haklı olarak iptal edilmiş bir 65 yaş üstü olarak inzivada yaşıyorum. Kitabımda, Osmanzade Ailesi’nin geniş şeceresi ve tarihi verilmiştir. Kitap, tüm internet kitap sitelerinde ve kitapçılarda satışa sunulmuştur. Herkese teşekkür ederim.. Dilerim ilerde buluşuruz..”