İzleyen yıl “Cesaret” ti. 7. yılımızda, karanlığa karşı direnerek umutla ve coşkuyla “Yaşamak” dedik. 2018’de yan yana durursak, birlikte olursak her şeyin üstesinden gelebileceğimizi, yapabileceğimizi vurgulamak, anımsatmak için “Birlikte Yapabiliriz” temasını belirledik. 9.yıla pandemi ortamında girildi ve ne yazık ki “Cesaret ve umutla yeşeren hayatlar dirençle büyür” mottosu ile çıktığımız, “direnç” temalı 9. Festival yolculuğumuzu, çok üzülerek ama başka bir yol olmadığından ertelemek zorunda kaldık. Elbette, iktidara sanat emekçilerinin hayat koşullarını ve geçimlerini üstlenme ve destekleme sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında da bulunarak…

Bu yılki ‘Direnç’ temalı festival programımızda, Biteatral’in ‘Bir Delinin Güncesi’, Toprak Sahne’nin ‘Sığınamayanları’, Sanat Sepet’in ‘Münevver’i, Sardunya’nın ‘Çatlak’ı, ile Asmalı Sahne’nin ‘Fazilet Mahkemesi’ ile kadın oyunları ağırlıkta.

Diğer oyunlarımız arasında bulunan ve Bornova’da yaşayan Deli İbo’dan esinlenerek yazılmış olan, Tiyatro Alesta’nın oyunu ‘Delibo’, yazarının çocukluğunun geçtiği Çamdibi’nde, Nedret Güvenç Sahnesi’nde izleyicileri ile buluşacak.

Entropi Sahne Çiğli’de Oğuz Atay’dan uyarlanan ‘Korkuyu Beklerken’ adlı oyunu, Reha Özcan ise Karabağlar’da ‘Bir Garip Orhan Veli’ yi sahneleyecek.

Festival kapsamında Karagöz oyununa Narlıdere, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’na da Konak Güzelyalı Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak.

Festivalde bir de Kürtçe oyun yer alıyor. Şano Nan ekibinin Kemeraltı’nda, Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde sahneleyeceği tek kişilik oyun ‘Tesbihli Hırsız(DİZÊ Bİ TİZBÎ) adlı politik bir komedi.

Gürcistan’dan gelecek olan Batumi Inclusive Theatre’ın ‘Sabır’ adlı oyununda ise işitme engelli çocukları olan bir ailenin yaşadıkları yer alıyor. Türkçe üst yazı ve işitme dili tercümanı ile izlenecek oyun, 11 Aralık ‘ta Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Festivalin kapanış oyunu, Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu’nun ‘ Mutluluğun Bedeli’ adlı oyunu. 2’si Azerbaycan Cumhuriyet Onur Sanatçısı olan 6 sanatçının yer aldığı, 13 Aralık’ta, İzmir Sanat Merkezi’nde Rusça olarak oynanacak oyun, izleme kolaylığı sağlamak için Türkçe üst yazı ile sunulacak. Oyunda, festivalin direnç temasına uygun olarak, insanın hayalleri uğruna en zor engelleri aşmaya nasıl hazır olduğunu dair örnekler sunuluyor.

İzmirlilere tiyatro ve sanat dolu 10 gün yaşatma hedefine sahip, tümüyle gönüllülerden oluşan TAKSAV Festival ekibince düzenlenen programda yer alan 15 oyun ve atölyeler ücretsiz olacak. Davetiyeler, ilgili belediyenin kültür müdürlüğünden sağlanabilecek. Atölyeler için ise [email protected] adresine, e-posta yoluyla başvuru yapılması gerekiyor.

9.ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

02 Aralık 2021’de İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sahipleri İle buluşacak olan 9.ULUSLARARASI İZMİR TİYATRO FESTİVALİ ÖDÜLLERİ aşağıdaki şekilde belirlendi:

ONUR ÖDÜLÜ - DENİZ TÜRKALİ

Tiyatro ile İstanbul’da lise yıllarında tanışan sanatçımız,60’lı yıllarda İstanbul Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde sürdürdüğü eğitimine Londra'da devam etti.

İtalya’da Dario Fo ve Franca Rame ile çalıştı. 

Tiyatronun yanı sıra müzik çalışmalarını da sürdürdü. Çeşitli ülkelerde konserler verdi, albüm çıkarttı.

Radyo ve televizyonda programlar yaptı, sinema ve TV filmlerinde, dizilerde rol aldı.

Film senaryoları yazıp, müziklerini seslendirdi. Tiyatronun yanı sıra kabarelerde sahne alan sanatçımız, gazete ve dergilerde köşe yazıları, sinema – tiyatro tanıtım yazıları da kaleme alıyor.

Halen DOT Tiyatro’da ve 2. Kat Tiyatro’da oyunlar sergiliyor… Hayatımın Yemekleri Deniz Türkali’nin ilk kitabıdır…

EMEK ÖDÜLÜ - CENGİZ BOZKURT

Lise eğitimini  Ankara’da tamamlayan sanatçı, tiyatro ile 1984’de girdiği ODTÜ’de tanıştı. 1990’da tiyatrocu olmaya karar vererek İngiltere’ye gitti.   

İngiltere’de çeşitli işlerde çalışarak hayatını sürdürürken "Medya ve İletişim" okudu. Türkiye'de başladığı oyunculuk serüvenini, İngiltere’de oyunculuk atölyelerine katılarak ve aldığı tiyatro eğitimi ile sürdürdü. Tiyatro oyunlarında oynadı. Bir yandan televizyon için belgeseller çekti. Dört arkadaşıyla birlikte ArcolaTheatre adında bir tiyatro kurdular. Adları kısa sürede duyuldu. 

Sanatçı yaşamına aktör olarak devam ederken, kısa filmler de çekiyor , Mehmet Ergen ile Türkiye'de de oyunlar yönetiyordu. 2003'de Kent Oyuncuları'nın çağrısı ile 14 yıldır uzak olduğu ülkesine geri döndü. 

Sanatçı hem oyuncu hem yönetmen olarak tiyatroda, televizyonda ve sinemada çalışmalarını sürdürmektedir.

DİRENÇ ÖDÜLÜ - İZMİR TABİP ODASI

Covid-19 nedeniyle dünyanın mesafeli, temassız bir sahneye dönüşüp, perdelerini indirdiği, evlere kapandığı süreçte; yaşamın sürdürülebilirliği için canları pahasına dirençle mücadele eden tüm sağlıkçılar DİRENÇ tema ödülümüzün sahipleri.

Festivalin “mücadele eden kaybedebilir ama mücadele etmeyen çoktan kaybetmiştir” mottosu uyarınca verilen bu ödül, tüm sağlıkçıları temsilen İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr.M. Lütfü Çamlı’ya sunuluyor.