Haber / Didar DEMİRCİ

Karşıyaka Belediye Meclisi, mart ayı olağan meclis birleşimlerinde tiyatrocuları şoka uğratan bir karara oybirliği ile imza attı. Mecliste, Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nun hafta içi ve hafta sonu tek gösteri ücret tarifesinin 10 bin lira artı KDV olarak belirlendi. Alınan karar önümüzdeki nisan ayında İzmir Büyükşehir Meclisinde görüşülecek ve ona göre bir netlik kazanacak. Tiyatrocular ve organizatörler söz konusu kararın İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmemesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulundu.

'KORKUNÇ BİR DURUM'

Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu salon kirasının hafta içi ücret tarifesinin 4 bin 425 lira, hafta sonu da 5 bin 15 lira olduğunu açıklayan Etkinlik Merkezim Şirket Yetkilisi Hakan Say, Karşıyaka Belediye Meclisi'nden geçen kararla ödeyecekleri salon ücretinin bir anda 3 kat artığına dikkat çekti. Say, “Zaten tiyatrolar; dekordu, kamyonuydu, ulaşımdı, konaklamaydı, korkunç bir maliyetle karşı karşıyayken bir de salon kirasının 3 katına çıkması tiyatroları kötü etkileyecek. Bu şekilde olursa biz işimizi yapamayacağız gibi görünüyor” dedi. İğneden ipliğe gelen zamların ve mevcut ekonomik durum karşısında bir zam yapılabileceğini öngördüklerini, ancak böyle bir zam beklemediklerini aktaran Say, “Sosyal belediyecilik kar amacıyla iş yapmaz. Karşıyaka Belediyesi’nin özellikle CHP’li bir belediyenin, Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nun kirasından bir kar amacı gütmesi yanlış olur. Ama tabi 4 bin 425 lira olan salon kirası; 6 bin olabilirdi, 6 bin 500 olabilirdi. Bir anda 12 bin lira olması korkunç bir durum” şeklinde konuştu. Ayrıca 8 kişiden oluşan bir tiyatro oyununun minimum maliyetinin 30 bin liradan başladığını dile getiren Say, “Şimdi bu paraların bir anda çıkması mümkün değil. Bu şartlarda bilete çok büyük zam yapmamız gerekecek ancak bu sefer de seyirci gelmeyecek ve biz daha büyük zarar edeceğiz” dedi.

'HASSASİYET BEKLİYORUZ'

Aysa Organizasyon Sahibi Sabahattin Eraslan ise konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden hassasiyet beklediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Özellikle tiyatrolar açısından çok vahim bir zam oranıyla karşı karşıyayız. CHP’li bir belediyenin destek olması gerekirken neden bu kadar zam yaptığını açıkçası anlayamıyorum. İzmir’de satılan biletlerin yüzde 80-90’ı indirimli siteler aracılığıyla satılıyor. İnsanların alım gücü zaten düşük. Böyle bir durumda başka yer mi kalmadı zam yapılacak. Yani bu koşullarda zam yapılması kadar mantıksız bir durum olamaz. Tiyatroların durumu belli. Bunlar bazı tiyatrolarla durumu karıştırıyorlar. Amatör tiyatrolar nasıl çıkacak oraya. Bir de 3 katı zam yapılmış.”