Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin "Vatandaşlarımızın tarih ve kültürümüzü görerek öğrenmeleri bizleri de sevindiriyor. Herkesi Tarihi Cemevi Müzemize bekliyoruz" dedi.

2019’da 4 bin 30 ziyaretçi

Yukarıköy’de bulunan Tarihi Cemevi Müzesi, Tahtacı Türkmen Alevileri’nin geleneklerini yaşatıyor. Kültürevi’nde, Tahtacı Alevilerinin günlük yaşamları, rehber eşliğinde heykeller ve kostümler üzerinde anlatılıyor. Eski dönemlere ait malzemeler de tarihe ışık tutuyor. Vatandaşlar ve okul grupları tarafından sık sık ziyaret edilen Tarihi Cemevi Müzesi, 2019 yılında 4 bin 300 misafirini ağırladı. Vatandaşlar, Narlıdere’nin tarihine ışık tutan Kültürevi’ne büyük ilgi gösterdi. Müze son olarak Özel İzmir Amerikan Koleji öğrencilerini ağırladı. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ve eşi İlke Engin de heyete eşlik etti.

"Doğru bilgileri yerinde dinlemek önemli"

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin "Bugün öğrencilerimizle Narlıdere Yukarıköy'de bulunan  Tarihi Cemevi Müzemizdeydik. Özellikle gençlerimizin, tarih ve kültürümüzü yerinde görüp tanıması, doğru bilgiler edinmesi son derece önemli. Tüm vatandaşlarımızı, müzemizi ziyaret etmeye bekliyoruz” dedi.

Müzede neler var?

250 yıllık bir geçmişi barındıran, 3 kat ve dokuz odadan oluşan Tarihi Cemevi’nde, 1800’lü yılların başlarında göçle gelerek Narlıdere’nin ilk yerleşimcileri olan Türkmen Tahtacıları’nın ibadet ve yaşam tarzları sergileniyor. Bölgedeki evlerden toplanan tarihi belgelerin ve yaşam tarzlarını yansıtan materyallerin yanı sıra aslına uygun olarak giydirilmiş 21 adet heykel yer alıyor. Yukarıköy’de bulunan Tarihi Cemevi’ni ziyarete gelenler, köy meydanında çay, kahve içip dinlenme imkânı da buluyor. Tarihi Cemevi, haftanın her günü 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. İletişim numarası ise 0232 238 79 19

Özel İzmir Amerikan Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Ebru Musaoğlu Kıldiş "Hem Tarih hem de Din derslerinin müfredatlarında yer alan Alevilik konusunu, bu kültürü ve inancı yaşayanları, yakından tanımak istiyoruz. Bu nedenle de yakın çevremizde yer alan cemevlerini ziyaret ederek, doğrudan bilgi kaynağına ulaşmaya çalışıyoruz. Bu müzede olmak bu yüzden bizler için önemliydi” dedi.