Kültür için Alan programından destek alarak 5 aylık bir sürede hayata geçirilen proje kapsamında, Kemeraltı’nın on insan hazinesinin hikayesinin anlatıldığı ücretsiz olarak dağıtılacak olan bir kitap hazırlandı. Kitaba dijital ortamda da aşağıdaki bağlantılardan ulaşmak mümkün olacak. 

Kitap seslendirildi

15 Haziran 2020 tarihinde ulusal ve uluslararası ağlar içinde kültürel projelere ortam, mekan ve kaynak sağlayan Goethe-Institut, Hollanda Büyükelçiliği, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi’nin öncülüğünde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Anadolu Kültür’ün iş birliğiyle gerçekleştirilen Kültür İçin Alan programından aldığı destekle serüvenine başlayan Kemeraltı Hikayeleri Projesi, 15 Kasım 2020 tarihi itibariyle Kemeraltı’nın on insan hazinesinin, yazılı belleğe görsel sanatlar ile aktarımını tamamladı.  Proje, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını sürecinde 10 gönüllü yazar ile 10 gönüllü çizeri buluşturarak farklı çağları, dinleri ve kültürleri temsil eden Kemeraltı’nın 2500 yıllık tarihinde bir yolculuğa çıkardı. Kovid-19 salgını sebebiyle yazar, çizer ve ortakların düzenlediği tüm atölye ve toplantılar çevrimiçi platformlarda gerçekleşti. Yazarlara hikaye biriktirme ve yazımı konusunda eğitimler verilirken, çizerler için de özel baskıya yönelik hazırlık atölyeleri düzenlendi. 10 insan hazinesinin hikayesini anlatan yazarlardan biri de 9 Eylül Gazetesi Kurumsal İletişim Direktörü Gökmen Küçüktaşdemir oldu.

Dijital versiyonu 

Kitap, hayat yolculuklarında onlara uğur getiren tarihi kent merkezinin başeczacısı Süleyman Ferit Eczacıbaşı'ndan fotoğrafçı Hamza Rüstem’e, spor kulübü Altınordu’dan şair Attila İlhan’a uzanan on ismin hikayelerine yer veriyor. Sayfaları çevirirken görsellerle hayat bulan hikayeler, proje kapsamında riso baskı tipi ile ciltlenerek özel seri olarak da üretildi. Projenin internet sitesinde ücretsiz olarak yayınlanan kitabı sesli olarak dinleyebilir ya da elektronik kitap olarak da okuyabilirsiniz. Projenin başvuru sahipliğini Kentimiz İzmir Derneği yürütürken projenin ortakları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gözlüklü Masallar Atölyesi, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği ve TARKEM bulunuyor.