Haber/ Saadet Erciyas
Kütüphane, Ekim ayında alışveriş merkezinin kapılarını açmasının ardından düzenlenerek hizmete girecek. Kütüphane'nin 600 metrekarelik bir alanda yer alacağı, okurlara bir halk kütüphanesinin şubesi gibi ödünç kitap hizmeti vereceği dile getiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 yılı Haziran ayından başlayarak "her alışveriş merkezine bir kütüphane" projesi kapsamında sekiz AVM kütüphanesi açtı. Projeyle Türkiye'de bulunan 500'e yakın alışveriş merkezini kütüphaneyle buluşturmayı amaçlayan bakanlığın Ankara'da iki, İstanbul'da dört, Eskişehir ve Malatya'da birer AVM kütüphanesi bulunuyor. Kütüphanelerin tüm donanımı AVM yönetimince yapılırken, içindeki kitap ve personelin ise bakanlık tarafından sağlandığı belirtiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, AVM'lerde bir farkındalık yaratmak için Türkiye'nin çeşitli illerinde kütüphaneler açtıklarını belirtti. Odabaş, "AVM kütüphaneleri, içinde kitaplar, masa, sandalyeler ve raflardan oluşan bir kurgu. Klasik halk kütüphanesi hizmeti gibi bütün hizmetlerin olmadığı ama içinde kitap okumanın ve ders çalışma mekanlarının olduğu, bir farkındalık yaratmak için normal halk kütüphanesi gibi ödünç alıp vermenin yapıldığı bir kütüphane konsepti. Bir şube kütüphanesi gibi açılıyor" dedi.

Dünyanın en ilgi çekici AVM kütüphanesi Starfield Halk Kütüphanesi

Dünya'da AVM kütüphanesi denilince akla ilk olarak Güney Kore'nin başkenti Seul'de, COEX Alışveriş Merkezi'nde yer alan "Starfield Halk Kütüphanesi" geliyor. 2017 yılında 2 bin 800 metrekare alanda açılan kütüphane, yaklaşık 700 bin bin kitaba, 400'den fazla dergiye ev sahipliği yapıyor. AVM kütüphanesi 13 metre yüksekliğindeki kitap raflarıyla çevrili. İki katlı kütüphane Koreliler'in bağış ve destekleriyle bir kitap mabedine dönüşmüş. Kütüphanede ekonomi, hobi, liberal sanatlar ve diğer pratik ilgi alanlarına yönelik kitaplar, ayrıca tablet PC'lerle okunabilen en yeni dergiler ve e-kitapları sunuluyor. Gangnam'daki COEX Alışveriş Merkezi'ne büyük bir hareketlilik getiren ve ücretsiz yararlanılan kütüphane, Seul'e gelen turistlerin "uğramadan dönme" listesinin başında yer alıyor. Mimarisiyle, ışık sistemi ve okurlara konforlu bir ortam sağlayan tasarımıyla da dikkat çeken bu ilginç kütüphanede yıl boyunca sanatçıların, yazarların halkla, çocuklarla buluştuğu etkinlikler düzenleniyor.