Haber/ Saadet Erciyas

Ülkemizde 57 gezici kütüphane bulunuyor. İzmir, Ağustos ayı içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak hizmete giren iki yeni araçla birlikte dört gezici kütüphaneye sahip şanslı illerden biri konumunda.

İzmir'de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren iki gezici kütüphane daha var. Bu kütüphaneler 2015 yılında yapılan bir protokolle Cevdet İnci Eğitim Vakfı'nın desteğiyle kitap severlere hizmet götürüyor. Gezici kütüphaneler özellikle kütüphanesi bulunmayan ilçelerde yaşayan öğrenciler ve kitap dostları için çok önemli bir hizmet. Koronavirüs küresel salgını sürecinde okulların kapanmasıyla birlikte etkinliklerini durduran gezici kütüphanelerin önümüzdeki süreçte nasıl hizmet vereceği belirsiz. Bu süreçte çalışmaların çevrim içi platforma taşınması ve rotaların oluşturulması noktasında çalışmalar sürüyor.

Cevdet İnci Eğitim Vakfı'nın desteğiyle yollara çıkan araçlar, olanakları kısıtlı ilköğretim okullarındaki öğrenciler ve velileri başta olmak üzere şimdiye kadar 127 bin 411 kişiye hizmet vermiş. Mart 2019'dan başlayarak İzmir’in halk kütüphanesi olmayan Menderes, Urla, Seferihisar, Ürkmez, Menemen ilçelerine yaptıkları ziyaretlerde 11 bin 397 kişiye ulaşmış. 2015 yılında ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği okullara giden kütüphaneler 2019-2020 okul döneminde Bornova, Buca ve Karabağlar'daki okullara gitmiş.

İzmir'de bu hizmet 1930'larda başladı 

Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı - Kütüphaneci Asuman Nesibe Gök, nüfusu 4 milyonu geçen İzmir’de gezici kütüphane hizmetinin kişileri kitapla, bilgiyle buluşturan yegane araç olarak göründüğüne dikkat çekiyor. İzmir'de bu hizmetin 1930'lu yıllarda başladığını belirten Gök, şu bilgileri paylaşıyor:

"Mesleğimizin ilk profesörü Osman Ersoy'un bir makalesinde 1930 - 1935 yılları arasında İzmir ve çevresinde posta ile kütüphane hizmeti verildiğine dair bilgi bulunuyor. Türkiye’de Kütüphaneleri Geliştirme Programı (1952) tarihli bir raporda da gezici kütüphaneler konusuna dikkat çekilmiş. 1957 yılında Karaburun çevresindeki köylere gezici kütüphane hizmeti götürüldüğü biliniyor. Yine İzmir’de İzmir Milli Kütüphanesi bir otobüs ile 1960 yılında İzmir çevresindeki köyleri, gezici kütüphane hizmetinden yararlandırmış."

Günümüzde gezici kütüphanelerin halk kütüphanelerinin bir uzantısı olarak halka hizmet sunduğunu anlatan Asuman Gök, ülkemizin gezici kütüphane konusundaki başarılı ismi "Eşekli Kütüphaneci" diye bilinen Mustafa Güzelgöz'ün de yaptığı çalışmalarla efsane olmuş, yurt dışından ödül almış bir isim olduğunu anımsatıyor. Gök, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2019 Kütüphane istatistiklerinde 499 bin 932 kitabın okunmuş göründüğünü, İzmir’de sadece 170 bin 774 kişinin de kütüphane üyesi olduğunu belirtiyor.