İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında gerçekleşen Sinema Burada Festivali zengin içeriği ve gösterimleriyle kapıların açmaya hazırlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenecek festivalde 4'ü galalı gösterim olmak üzere toplam 12 film, 11-15 Eylül tarihleri arasında İzmir Sanat Merkezi'nde gösterilecek. Sinema Burada Festivali kapsamında, 3 ulusal 1 uluslararası filmin galalı gösterimi yapılacak. Galalarda sinemaseverler, filmlerin yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncuları ile buluşma olanağı elde edecek. Birbirinden farklı içerik ve anlatımıyla 4 film, 19. Sinema Burada Festivali gecelerini renklendirecek.

Usta oyuncu son filmiyle anılacak

19. Sinema Burada Festivali'nin ilk galalı gösterimi 12 Eylül tarihinde 'Bekçi' isimli filmle başlayacak. Tüm çekimlerinin İzmir'de yapılmasıyla bilinen film başrol oyuncusu Turan Özdemir hariç filmde hiçbir profesyonel oyuncunun bulunmamasına rağmen insanlara dokunan anlatımıyla dikkat çekiyor. 37. İstanbul Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve Ankara Film Festivali'nin Ulusal Yarışma kategorisinde yarışan 'Bekçi' filmi fantastik, dram ve komedi türlerini birleştiriyor. Yönetmen ve senaristliğini Durmuş Akbulut'un yaptığı film ulusal ve uluslararası pek çok kategoride ödül alan 'Dondurmam Gaymak' filmiyle 'en iyi erkek oyuncu' ödülüne layık görülen, 18 Ocak 2018'de hayatını kaybeden usta sanatçı Turan Özdemir'in en son rol aldığı film olmasıyla da biliniyor.

Vizyona girmeden önceki son festival gösterimi olacak

Festivalin ilk günü gösterilecek ikinci galalı film ise senarist ve yönetmenliğini Serhat Karaaslan'ın üstlendiği 'Görülmüştür' olacak. 20 Eylül'de vizyona girecek filmin bunun öncesindeki son gösterimi 19. Sinema Burada Festivali'nde yapılacak. Film, İstanbul'daki bir cezaevinde mahkumlara gelen mektupları kontrol eden memur olarak çalışan Zakir'in, mektubun birinden çaldığı fotoğraftaki Selma'yı takıntı haline getirmesini konu ediniyor.

İkinci günde 'tuzdan kaide'

Galalı gösterimlerin ikinci gününde ise deneysel sinema alanına katkıları bulunan genç yönetmen Burak Çevik'in ilk uzun metrajlı filmi 'Tuzdan Kaide' yer alacak. Dünya prömiyerini Berlin'de yapan ve 68. Berlin Film Festivali'nin sinemada yenilikçi bir dil arayışında olan yönetmenlerin filmlerinin ağırlıkta olduğu Forum bölümünde Caligari Ödülü için yarışan film, zaman ve mekândan kopuk deneysel ve öncü bir anlatı inşa ediyor. Yalnızca kadın oyunculardan ve karakterlerden oluşan anlatı yapısı ile dikkat çeken film, yaradılış destanından türlü mitolojik ve dini figürlere gönderme yaparak tarih boyunca anlatılagelmiş ölümsüzlük hikayesinin peşine düşüyor.

Kadın yönetmenden ataerkil düzene eleştirel bir film

Festival gala gösterimlerinin finalini ise, 'En Sevdiğim Kumaşö / My Favorite Fabric' filmiyle yapacak. Dünya prömiyerini geçen yıl Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde yapan ve 7 Haziran'da vizyona giren film, 14 Eylül'de ise Sinema Burada izleyicisi ile buluşacak. Fransa, Almanya ve Türkiye ortak yapımı olan filmin yönetmen koltuğunda ise Gaya Jiji oturuyor. 'En Sevdiğim Kumaş' filmi ile ilk uzun metraj deneyimine imza atan başarılı yönetmen, Bunuel'in Gündüz Güzeli'nden esinlendiği filminde Suriye iç savaşının başladığı günlerde ataerkil bir toplumdaki cinsiyetçi çifte standartlara feminist bir eleştiride bulunuyor.

19. Sinema Burada Festivali'nin beyaz perdesi, 12-14 Eylül tarihleri arasında toplam 12 film gösterimine sahne olacak. Sinemaseverlerin fuar gecelerindeki buluşma noktası olan İzmir Sanat Merkezi'nde saat 16.00'da başlayan ve gün boyu süren seanslar, 22.30'a dek devam edecek. Fuar ziyaretçilerinin gösterimleri ücretsiz olarak izleyebileceği fuarın giriş ücretleri ise 4,5 TL olacak.