Haber/ Saadet Erciyas

Editörlüğünü BUHASDER Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse ile Uzman Dr. Eren Akçiçek'in yaptığı, Nobel Tıp Kitabevleri'nce basılan kitabın geliri derneğin okuttuğu kız çocuklarına burs olarak verilecek. 

Kitapta ister bilim, ister sanat, edebiyat alanında olsun kadın olmanın zorluklarının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Şükran Köse, kitabın okumak isteyen kız çocuklarına ve tüm kadınlara örnek olacak, onları motive edecek gerçek yaşam öykülerinden oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. Köse, kitabın yaşamı zorluklarla geçen ama çabalarıyla başarıyı kucaklayan kadınların bilim alanında var olmak için ne kadar savaş verdiğini ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Kitapta Nobel ödüllü 56 kadının öyküsünü, alanında kendisini kanıtlamış, başarılı kadın yazarların kaleme alındığını anlatan bilim insanı Prof. Dr. Şükran Köse, kitapta kendisinin de öyküsünden çok etkilendiği 1997 yılında Nobel Barış ödülü alan Pakistanlı kadın aktivist, yazar Malala Yousafzai'yi tanıttığını söyledi. "Dünyanın bilime, bilimin de kadınlara ihtiyacı vardır" diyen Prof. Dr. Şükran Köse, BUHASDER’in 15. eseri olarak yayımlanan bu kitabın üç yıllık yoğun çalışmanın ürünü olduğunu, katkı veren tüm kadınlara teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Fizik, barış, edebiyat, kimya, ekonomi, fizyoloji veya tıp alanında Nobel Ödülü almış 56 kadının yaşam öyküsünün, mücadelesinin ve yaptıkları projelerin tanıtıldığı kitap 857 sayfadan oluşuyor. Barış ve edebiyat kadınların en fazla Nobel Ödülü aldığı alanlar. Kitap Nobel ödülünü kazanan ilk kadın (1903-Fizik Ödülü ve 1911 Kimya Ödülü) Marie Curie'nin öyküsüyle başlıyor. 2020 yılı Nobel Fizik Ödülü sahibi Astrofizikçi Andre M. Ghez'in öyküsüyle sona eriyor. 

Kitaptaki öyküleri kaleme alan Türk kadınları etkilendikleri bölümleri de dile getiriyorlar. Öykülerin Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşayan bilim kadını, yazar, edebiyatçı ya da gazeteci yazarlarının kısa yaşam öyküleri de bölümlerin sonunda yer alıyor. Kitabın önsözünde kısa zamanda ileri teknoloji Covid-19 aşısının geliştirilmesini Dr. Uğur Şahin ile birlikte sağlayan Dr. Özlem Türeci'ye teşekkür eden Prof. Dr. Şükran Köse, "Türk kökenli bilim insanlarının varlığı ileriki yıllarda Türk bilim kadınlarının da Nobel ödülü alacaklarına olan inancımızı arttırıyor" diyor. 

Geliri kız çocuklarına burs olarak katkı sağlayacak bu değerli kitap için BUHASDER'in www.buhasder.org.tr sitesine başvurmak gerekiyor.