İzmir'in Çeşme ilçesinde anlamlı bir oyunla seyirci karşısına çıkan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Tiyatro Grubu, 'Eşlerimden Hangisi' adlı oyunla, Cumhuriyet'in kadınlara getirdiği kazanımları sergiledi.

Çakabey Kültür Merkezi'nde sahnelenen 'Eşlerimden Hangisi' adlı tiyatro oyununu, Çeşme Belediyesi Başkan Yardımcısı Şakir Karadede ve çok sayıda sanatsever izledi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Medeni Kanun'un kabul edilmesiyle, çok eşlilikten tek eşliliğe geçişle kadınların elde ettiği kazanımların işlendiği oyun, sanatseverler tarafından ilgiyle izlendi. Oyunun sahneye uyarlanması sırasında eklenen bazı mesajlar da alkış aldı. İki perdelik oyunun sona ermesinin ardından oyuncular, ayakta alkışlandı. Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, sahneye çıkarak oyuncuları tek tek kutladı.

Amatör oyuncuların çok başarılı bir oyun ortaya çıkardıklarını söyleyen Karadede, "Oyunu keyif alarak izledim. Amatör bir grubun bu derece başarılı bir şekilde oyun sahnelemesi gurur verici. Oyuncuları ve onları çalıştıran değerli Yönetmen Cengiz Tunç'u yürekten kutluyorum. Şunu da özellikle eklemek istiyorum; demokrasimiz açısından çok büyük önemi olan 24 Haziran seçimlerinde mutlaka sandık başına gidin ve vatandaşlık görevinizi yerine getirin" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Tiyatro Grubu'nun Yönetmeni Cengiz Tunç ise "Oyunumuzda, Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki geçiş dönemi anlatılmaktadır. Cumhuriyet'in kadınlarımıza getirdiği özgürlükler ve ayaklarının üstünde duran bireyler olmanın gururunu yansıtmaktadır. Oyuncular, amatörlerden oluşan bir ekip olmasına karşın büyük özveri ve emekle profesyoneller gibi çalışıp bu eseri çok güzel sahnelediler. Gurur verici bu olay. Ben de Çeşme'de sanatsal anlamda güzel şeyler yapılabileceği konusunda umut verdi" dedi.

"İNSANA YATIRIM YAPILMALI"


Yerel yönetimlerden sanata daha fazla destek beklediklerini de sözlerine ekleyen Tunç, "Bu tür sanatsal oluşumlara yerel yönetimlerin, özellikle belediyemizin daha çok destek ve önem vermesini isterdim. Yaşadığımız bu bereketli topraklar, antik çağlardan beri birçok düşünür, sanat ve bilim insanı yetiştirmiştir. Şimdi ise gözlemlediğimiz kadarıyla, bu yanlış ve eksik yaklaşımlar nedeni ile koca bir hiç. Çeşme'deki çocuklarımız, eksik ya da özentileriyle kalmakta. Yöneticilerimizden talebim; eğer Çeşme halkına sanatsal anlamda gerçekten hizmet etmek istiyorlarsa betona, ota, yöresel değerlere verdikleri önemin yanında, biraz da insana yatırım yapmaları. Belediyemizin bir konservatuvar, modern bir kültür merkezi yaptırmasını diliyoruz. Burada profesyonel eğitimciler tarafından yetiştirilecek çocuk ve gençlerimiz, belki de uluslararası platformlarda ünlü birer sanatçı olacaklardır. Ancak o zaman yöneticilerimiz gerçekten hizmet etmiş olup, yüreklerimizde unutulmaz olarak kalabileceklerdir" diye konuştu.