Büyük ödül Altın Ayı’nın sahibi ise  “Bad Luck Banging or Loony Porn”  filmiyle Radu Jude oldu.

Avrupa’da yılın ilk büyük film festivali olan ve pandemi nedeniyle bu yıl ilk ayağı online olarak gerçekleştirilen 71. Berlin Film Festivali artık sona ererken, bu yılın kazananları da belli oldu. Céline Sciamma, Radu Jude, Hong Sang-soo gibi önemli yönetmenlerin yeni filmlerinin Ana Yarışma’da yer aldığı festivalde Altın Ayı’ya değer  görülen film Radu Jude imzalı “Bad Luck Banging or Loony Porn” oldu.

Bu yıl Uluslararası Yarışma jürisinde Adina Pintilie, Nadav Lapid, Mohammad Rasoulof, Jasmila Žbanić, Gianfranco Rosi ve Ildikó Enyedi; Encounters seçkisinin jürisinde ise Florence Almozini, Diedrich Diederichsen ve Cecilia Barrionuevo yer aldı.

Altın Ayı’ya “Bad Luck Banging or Loony Porn” filmini değer gören jüri, Jüri Büyük Ödülü’nü ise Ryusuke Hamaguch imzalı “Wheel of Fortune and Fantasy” filmine verdi. Festivalde bu yıl ilk kez performans kategorileri cinsiyet ayrımı yapılmadan verildi. En iyi oyuncu ödülü “I’m Your Man” filmindeki rolüyle Maren Eggert‘a giderken en iyi yardımcı oyuncu ödülü ise “Forest – I See You Everywhere” filmindeki rolüyle Lilla Kizlinger‘e verildi.

“Bad Luck Banging or Loony Porn”, Radu Jude

Festivaldeki Kısa Filmler bölümü ve Generation kategorilerinin kazananları da dün belli olmuştu. 20 filmin yarıştığı Berlinale Kısaları bölümünde Altın Ayı’yı ilkgösterimini festivalde yapma şansını yakalayan, Olga Lucovnicova’nın yönettiği “My Uncle Tudor” (Nanu Tudor) kazandı. “Ba Yue” filmiyle sinema dünyasında tanınan Zhang Dalei’nin yönettiği “Day Is Done” (Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban) ise Gümüş Ayı’nın sahibi oldu.

15 filmin yarıştığı gençlik odaklı Generation Kplus ve Generation 14plus bölümlerinde bu yıl Sundance Film Festivali‘nde ilgösterimini yapan, seslendirme kadrosunda Lake Bell ve Michael Cera gibi isimlerin yer aldığı animasyon türündeki “Cryptozoo” mansiyon ödülü alırken, Fred Baillif imzalı İsviçre yapımı “The Fam”, Generation 14plus bölümünde en iyi film seçildi. Han Shuai’nin ilk uzun metrajına imza attığı “Suummer Blur” (Han Nan Xia Ri) Generation Kplus bölümünde en iyi film seçildi ve ilgsterimini Berlin’de yapan “A School in Cerro Hueso”, festivalin Generation kategorisinde ödül kazanan yapımlar arasında yer aldı.

71. Berlin Film Festivali Ödülleri

Altın Ayı: “Bad Luck Banging or Loony Por”n – Radu Jude

Jüri Büyük Ödülü: Ryusuke Hamaguchi – “Wheel of Fortune and Fantasy”

Jüri Ödülü: “Mr Bachmann and His Class” – Maria Speth

En İyi Yönetmen: Dénes Nagy – “Natural Light”

En İyi Oyuncu: Maren Eggert – “I’m Your Man”

En İyi Yardımcı Oyuncu: Lilla Kizlinger – “Forest – I See You Everywhere”

Panorama FIPRESCI Ödülü: “Okul Tıraşı” – Ferit Karahan

En İyi Senaryo: “Introduction” – Hong Sang-soo

Üstün Sanatsal Katkı Ödülü: A Cop Movie – Yibrán Asuad

Encounters Seçkisi – En İyi Film: We – Alice Diop

Encounters Seçkisi – Jüri Özel Ödülü: Taste – Lê Bảo

Encounters Seçkisi – En İyi Yönetmen: “The Girl and the Spider” – Ramon Zürcher ve Silvan Zürcher & Social Hygiene – Denis Côté

Encounters Seçkisi – Özel Mansiyon: “Rock Bottom Riser” – Fern Silva