Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nin Yücel Tunca tarafından hazırlanan yeni projesi “Sinema Bergama” 25 Haziran Cuma gününden itibaren, www.sinemabergama.com adresinde yayınlanıyor. 

Yücel Tunca’nın web belgeseli olarak kurguladığı “Sinema Bergama”, 1925 yılından günümüze, Bergama’nın sosyal, kültürel ve siyasi hayatına, sinemalar üzerinden odaklanıyor. Yaklaşık 100 yıllık bir süreçte kent merkezinde faaliyet göstermiş 29 yazlık ve kışlık sinemanın, birer hafıza mekânı olarak ele alındığı; işletmeci, çalışan ve izleyici konumundaki 55 kişi ile yapılan görüşmeler ve fotoğraf çekimleriyle ana ekseni oluşturulan web belgeselinde, gösterim ve seyir pratiklerinin yanı sıra Bergama’da çekilen filmlere, buradan yetişen sinema emekçilerine kadar toplumsal hayatın detaylarına geniş yer ayrılıyor. 

Kültürel değişim

Sinema Bergama, sözlü tarih, arşiv taraması, fotoğraf ve video çalışmalarının yanı sıra belgesel için üretilen müzikler ve illüstrasyonlarla izleyiciye farklı bir deneyim imkânı tanıyor. Resmi tarih yazımlarının hiyerarşik yapısına mesafeli duran Sinema Bergama belgeseli,  gündelik hayatın nabzını tutarak, yaşayan bir kentin devinim halindeki atmosferini yansıtıyor. Belgesel, Pergamon’un antik tiyatrolarında gelişen seyir kültürünün izlerini; ‘palamut deposu’ndan dönüştürülmüş geçmişin sinema salonlarından, günümüzün yeni nesil cep sinemalarına kadar takip ediyor. Çalışma, toplumların, sosyal ve kültürel değişiminin dinamiklerinden olan sinemanın, yerel anlamda kent belleğinin oluşumuna katkısını Bergama pratiği üzerinden görünür kılmayı amaçlıyor ve evrensel kültür değerlerinin yereldeki karşılıklarına işaret etmeyi; izleyici/okuyucuyu toplumsal yapıların değişim süreçleri üzerine düşündürmeyi hedefliyor. Sinema Bergama, hatırlamanın ve hatırda tutmanın, geleceğin inşasındaki önemine vurgu yapıyor.

Bu yıl tamamlandı

Kent merkezindeki sinemalar ve köy sinemaları olmak üzere iki ana bölüm biçiminde kurgulanan Sinema Bergama’nın 2018 yılının sonunda başlanan ilk bölümünün araştırma, fotoğraflama ve yazım çalışmaları, Kovid-19 pandemisinin olumsuz etkileri nedeniyle 2021’de tamamlandı. Web belgeselinin müziklerini Onur Meriç Tunca, Serkan Karaman ve Volkan Karaman yaptı.  İllüstrasyonları Nermin Yağmur Erman tarafından çizilen çalışmanın yerel ilişkiler danışmanlığını ise Nejat Simit üstlendi. Web sitesini Günseli Baki ve Yücel Tunca’nın tasarladığı çalışmada birçok kişi ve kurumun arşivindeki görsellere ve belgelere yer verildi. Bir sinema filminin salonlardaki gösterimine gönderme yapacak biçimde kurgulanan web belgeseli, ‘İlk Yarı’, ‘Antrakt’ ve ‘İkinci Yarı’ bölümlerinden oluşuyor. Belgeselde ayrıca ‘Sinema Bergama Rehberi’ adıyla kişiler, yerler ve olaylar rehberi de bulunuyor. Bergama’nın ilk sinema işletmecisi ‘Bolşevik Cavid Bey (Cavit Gizer)’e ithaf edilen Sinema Bergama’nın ikinci kısmını oluşturan “Bergama Köy Sinemaları” projesinin 2023 yılında yayınlanması planlanıyor.

Yücel Tunca kimdir?

1966, Diyarbakır doğumlu. Gazetecilik eğitimi aldı ve 1985 yılından itibaren çok sayıda gazete ve dergide basın fotoğrafçısı ve fotoğraf editörü olarak çalıştı. 1997’den sonra çeşitli üniversitelerde, kurucuları arasında yer aldığı Fotoğraf Vakfı ile Galata Fotoğrafhanesi’nde ve birçok kurumda fotoğraf dersleri verdi. Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda fotoğraf gösterisi yapmış, kişisel ve karma fotoğraf sergisi açmış olan Tunca, 2018 yılında Günseli Baki ile Bergama/İzmir’de kurdukları Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi’nde belgesel fotoğraf alanındaki üretimlerini sürdürüyor.