İstanbul 2. Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada hakim, davacı Yonca Eldener'in sunmuş olduğu dava dilekçesini inceledi. 

Davacı Eldener, Netflix'te yayınlanan dizinin dava süreci boyunca durdurulması için tedbir kararı talebinde de bulundu. Duruşma davalı tarafın cevap dilekçesi sunması ve gerekli delillerin toplanması için ileri bir tarihe ertelendi. Mahkeme, Yonca Eldener'in tedbir talebini ise reddetti.

Ne olmuştu?

Eldener, mahkemeye sunduğu şikayet dilekçesinde "Atiye’nin bir mağaraya inmesi ve halüsinasyonlar görmesi ve bilinçaltına yolculuk yapması gibi birçok fikir 'Yedi Uyananlar' adlı romanımdan alınmıştır. İntihali saptayan çok detaylı bir rapor hazırladık. Dizinin esin kaynağı olan Şengül Boydaş’a ait 'Dünyanın Uyanışı' adlı romanın Atiye dizisiyle ilgisi yoktur" ifadesine yer vermişti.

Yazar, Fikri Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak davalı prodüksiyon şirketine telif hakkı ve haksız rekabete ilişkin 2 bin lira maddi tazminat 90 bin lira ise manevi tazminat davası açmıştı.