HABER/ Sinan KESKİN

İzmir Belediyesi'nin kuruluşunun 150'nci yılı nedeniyle farklı kültür-sanat etkinliklerine imza atan Büyükşehir Belediyesi'nin, ilk kez düzenlediği Uluslararası İzmir Duvar Resimleri Çalıştayı'na katılan 23 ülkeden 92 sanatçı arasında yer alan İzmirli graffiti sanatçısı Can Çetinler ilk kişisel sergisi ile sanatseverlerle buluşacak. Alsancak ve Konak’ta Mural (duvar boyama) sanatının uygulandığı sekiz duvardan biri olan Sevil-2 İş Merkezi'nde eseri yer alan Can Çetinler, Eskiiz Tasarım Atölyesi'nde yarın açacağı “Low Pressure” sergisi ile graffiti alanında yaptığı çalışmaları daha geniş kitlelerle paylaşacak.

Mitlere yeni yorum

1980'li yıllarda ortaya çıkan graffitinin özellikle son yıllarda hızla gelişen bir sanat akımı olduğunu vurgulayan Çetinler, şöyle devam etti: “Hükümetler ya da bazı kesimler tarafından kabul görmese de, dünya çapında fenomen olarak şehir kültüründe gelişimine devam ediyor. Sokak sanatının en önemli özelliklerinden biri, eserlerin halka açık olup birçok kişiye ulaşabilmesi. 'Low Pressure' sergisinde yer alan çalışmalarda, mitolojik figürleri sokak stili ile buluşturarak klasik sanat ögelerini günümüz sanat anlayışına tanıtmayı, grafik tasarım unsurları ile modernize bir dil yakalamayı amaçlıyorum. Graffiti üslubunun ağırlıkta olduğu bu eserleri, duvara kıyasla daha küçük alanlar olan tuvaller üzerinde rahat çalışma imkanı veren düşük basınçlı sprey boyalar kullanarak LOW PRESSURE adı altında topladım. Sergide, tuval çalışmalarımın yanı sıra sketch, karton, heykel ve skate üzerine yaptığım çalışmalar da yer almakta.”

Heyecan kaynağı

Öte yandan Uluslararası İzmir Duvar Resimleri Çalıştayı'na katılan, dörtü Türkiye’den, diğer dördü ise Fransa, Sırbistan, Kolombiya ve Ekvator’dan sanatçılar, sihirli dokunuşlarıyla İzmir sokaklarına yeni bir renk getirdi. Sevil-1/ Sevil-2 iş merkezleri ile başlayıp Alp Apartmanı, Şehnaz Apartmanı, Dokuz Eylül ve Enver apartmanları ile Özel İtalyan Ana ve İlkokulu duvarlarına yapılan çizimler, sosyal medya aracılığıyla geniş kesimlere ulaşırken, fotoğraf tutkunları için de yeni bir heyecan kaynağı oldu.

Can Çetinler kimdir?

24 Haziran 1992’de İzmir Karşıyaka’da doğdu. Ümran Baradan Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ni bitirdikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Grafik Tasarım Bölümü'nü kazandı. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında, küçük yaştan beri ilgi duyduğu graffiti sanatında profesyonelleşme kararı aldı. Bu konuda çalışmalarına aralıksız devam ederek katıldığı Uluslar arası çaptaki “You Wanna Battle?” adlı graffiti yarışmasında Asya kıtası üçüncülüğü kazandı. 2016 yılında İzmir’in ilk ve tek graffiti ajansı olan “CA Tasarım”ı kuran Can, ekibinin de yardımıyla şehri renklendirmeye devam ediyor.